Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
By Xlarge
By Xlarge
1,865 UP
Üye
2

Yeni bakteri veya çok hücreli canlı türleri üretmek gerçekten mümkün mü?

Gerçek bir çok hücreli canlıdan aldığımız 2 hücreyi biyolojik yollarla birleştirsek yeni bir tür oluşur mu? Ve istediğimiz bir konuda örneğin beslenmekte , sürekli en fazla beslenen canlının üremesine izin versek yapay seçilim yoluyla çok beslenen yeni bir tür üretmiş olur muyuz?
371 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Yuşan
Emre Yuşan
67K UP
Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisiyim.

Günümüzde sentetik biyoloji oldukça gelişmiş bir alandır. Sentetik biyolojide bilim insanları; bir organizmanın,bir işi,istenen verimde yapması için kendi oluşturduğu veya başka bir organizmadan aldığı DNA dizilimlerini birleştirerek organizmanın genomuna yerleştirir. Bunlar, mikroorganizmaların hava, su ve topraktaki kirleticileri temizlemesi, pirincin beta-karoten üretmek için modifiye edilmesi gibi faliyetlerden ve daha fazlasından oluşmaktadır.[1]

Bu işlemlerin yapılabilir olması ile birlikte bilim insanları,bir adım daha atarak sıfırdan yeni bir organizma oluşturulabilirliği hakkında çalışmalar yapmıştır.

2002 yılında birkaç bilim insanı bir Polio Virüs’ü (çocuk felcine neden olan virüs) sıfırdan yaratarak bu işin yapılabilir olduğunu da kanıtlamışlardır. Bazı insanlar tarafından, ilahi güce meydan okuma, tehlikeli ve sorumsuz bir iş olarak algılanan bu çalışma insanları sinirlendirmiş fakat bilimin önüne geçememiştir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir çalışmada ise :

Bir mikrobun DNA yapısını laboratuvarda yeniden oluşturan araştırma ekibi bununla elde edilen yapay kromozomu bir bakteriye nakletti. Hücreleri bölünmeye başlayan bakteride doğal DNA’lı hücreler yok edildi. Ardından yapay DNA’lı hücreler çoğalarak yepyeni bir canlı oluşturdu.[3]

[3][1]

Kaynaklar

  1. Genome. Synthetic Biology. Alındığı Tarih: 2 Mart 2023. Alındığı Yer: Genome | Arşiv Bağlantısı
  2. E. Wimmer. (2006). The Test-Tube Synthesis Of A Chemical Called Poliovirus: The Simple Synthesis Of A Virus Has Far-Reaching Societal Implications. EMBO Reports, sf: S3. doi: 10.1038/sj.embor.7400728. | Arşiv Bağlantısı
  3. Hürriyet gaze. Laboratuvarda Ilk Yapay Canlı Üretildi. (22 Mayıs 2010). Alındığı Tarih: 2 Mart 2023. Alındığı Yer: Hürriyet | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close