Merhabalar
Öncelikle bu sorudaki küçük bir ayrımı anlatarak başlamalıyız. Hayvanlar ve kimi çeşit bitkiler yeterli besin miktarının olmadığı ortamlarda üreme sıklığını azaltırken insanlar neden azaltmaz?
Bu sorudaki ayrım noktası insan ile söz konusu hayvanların yaşadıkları habitat ortamıdır. Günümüzdeki hayvanların hala ezici bir çoğunluğu vahşi doğada yaşamaktadır. Dolayısıyla çevredeki besin miktarının az olduğu zamanlarda hayvanlardaki üreme sıklığı da düşecektir. Örneğin Afrika'da Savanlarda yaşayan hayvanlar için yazlar feci kurak ve kıtlık içinde geçer. Böyle bir dönemde ve ortamda canlının doyurması gereken bir yavrunun bulunmaması kendisi için avantajdır. Dolayısıyla bu dönemde dişiler, üremeye elverişli olmayabilir. Hatta kendileriyle çiftleşmek isteyen erkeklerle feci şekilde kavga da edebilirler. Ancak hayvanın anatomisi çiftleşmeye uygun ve besin kaynakları yeterli olduklarında elbetteki çiftleşeceklerdir.
İnsan (homo sapiens) ,hominoidea (kuyruksuz maymun) sınıfına ait bir türdür ve evrimleşme sürecindeki davranışları memeli hayvanlara benzerdir. Örnek olarak grup halinde avlanma, alan savunması, su kaynağını paylaşma ve üreme dönemleri aynı habitattaki hayvanlarla benzer şekilde gerçekleşmiştir. Mesela böyle bir ortamda yeterli besin kaynağı yoksa insandaki üreme sıklığı da elbetteki düşmüştür. Ancak günümüzdeki ortamda üreme sıklığının artması olağan bir durumdur. Sebebi, insanın geçmişe nazaran daha güvenli bir ortamda ve daha çok besin kaynağıyla yaşamasıdır. Böyle bir dönemde insanda çiftleşme sıklığının artması doğaldır.
Örnek vermek gerekirse 20. yüzyıla kadar Afrikadaki nüfus artış oranları, Dünya' ya nazaran oldukça seyrektir. Ancak 20. yy dan sonra büyük bir ivme kazanan insani yardım kampanyaları ve Güney Afrikadaki yatırımlar sonucunda bölgede insan nüfusunda inanılmaz bir artış yaşanmıştır. Ancak benzer şekilde bölgenin önemli canlılarından Aslan'ın nüfusunda 1980'li yıllara kadar önemli azalış rastlanmazken, Afrikadaki insan nüfusunun bu dönemde artmasıyla besin ve çevre kaynaklarının insanlar tarafından tahrip edilişi aynı zamanda yasadışı bilinçsiz avlanma sonucu aslan nüfusunda kritik seviyede düşüş yaşanmıştır. (Kaynaklara grafiklerin altından erişebilirsiniz)
Kaynaklar
- Anthony Nyong. Impacts Of Climate Change In The Tropics. (22 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2021. Alındığı Yer: www.researchgate.net | Arşiv Bağlantısı