Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salih Baltacı
Üye 21 Mayıs 2021
2

Yaşamak için yeterli kaynak bulunmayan ortamlarda bitkiler ve hayvanlar üreme sıklığını azaltırken insanlar neden azaltmazlar?

210 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tugberk Kaynak
Araştırmacı 22 Mayıs 2021

Merhabalar

Öncelikle bu sorudaki küçük bir ayrımı anlatarak başlamalıyız. Hayvanlar ve kimi çeşit bitkiler yeterli besin miktarının olmadığı ortamlarda üreme sıklığını azaltırken insanlar neden azaltmaz?

Bu sorudaki ayrım noktası insan ile söz konusu hayvanların yaşadıkları habitat ortamıdır. Günümüzdeki hayvanların hala ezici bir çoğunluğu vahşi doğada yaşamaktadır. Dolayısıyla çevredeki besin miktarının az olduğu zamanlarda hayvanlardaki üreme sıklığı da düşecektir. Örneğin Afrika'da Savanlarda yaşayan hayvanlar için yazlar feci kurak ve kıtlık içinde geçer. Böyle bir dönemde ve ortamda canlının doyurması gereken bir yavrunun bulunmaması kendisi için avantajdır. Dolayısıyla bu dönemde dişiler, üremeye elverişli olmayabilir. Hatta kendileriyle çiftleşmek isteyen erkeklerle feci şekilde kavga da edebilirler. Ancak hayvanın anatomisi çiftleşmeye uygun ve besin kaynakları yeterli olduklarında elbetteki çiftleşeceklerdir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan (homo sapiens) ,hominoidea (kuyruksuz maymun) sınıfına ait bir türdür ve evrimleşme sürecindeki davranışları memeli hayvanlara benzerdir. Örnek olarak grup halinde avlanma, alan savunması, su kaynağını paylaşma ve üreme dönemleri aynı habitattaki hayvanlarla benzer şekilde gerçekleşmiştir. Mesela böyle bir ortamda yeterli besin kaynağı yoksa insandaki üreme sıklığı da elbetteki düşmüştür. Ancak günümüzdeki ortamda üreme sıklığının artması olağan bir durumdur. Sebebi, insanın geçmişe nazaran daha güvenli bir ortamda ve daha çok besin kaynağıyla yaşamasıdır. Böyle bir dönemde insanda çiftleşme sıklığının artması doğaldır.

Örnek vermek gerekirse 20. yüzyıla kadar Afrikadaki nüfus artış oranları, Dünya' ya nazaran oldukça seyrektir. Ancak 20. yy dan sonra büyük bir ivme kazanan insani yardım kampanyaları ve Güney Afrikadaki yatırımlar sonucunda bölgede insan nüfusunda inanılmaz bir artış yaşanmıştır. Ancak benzer şekilde bölgenin önemli canlılarından Aslan'ın nüfusunda 1980'li yıllara kadar önemli azalış rastlanmazken, Afrikadaki insan nüfusunun bu dönemde artmasıyla besin ve çevre kaynaklarının insanlar tarafından tahrip edilişi aynı zamanda yasadışı bilinçsiz avlanma sonucu aslan nüfusunda kritik seviyede düşüş yaşanmıştır. (Kaynaklara grafiklerin altından erişebilirsiniz)

Aslan Nüfusunun 20. yy içindeki değişimi
Aslan Nüfusunun 20. yy içindeki değişimi
Lion Population
Afrikadaki insan nüfusunun 20. yy daki artışı
Afrikadaki insan nüfusunun 20. yy daki artışı
(ResearchGate) Africa's Population Growth

Kaynaklar

  1. Anthony Nyong. Impacts Of Climate Change In The Tropics. (22 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2021. Alındığı Yer: www.researchgate.net | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close