Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
Üye
4

Yaşama sevinci (Fr.: Joie de vivre) sizin için ne ifade etmektedir?

Fransızca'dan İngilizceye geçmiş bir ifade olarak kullanılmaktadır, "hayattan alınan tat", "yaşama bağlılık" ve "yaşama sevinci" gibi anlamlar olarak ifade edilebilir. Bu ifade ile size ne veya neler çağrışım etmektedir?
1,016 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Hayata dair bütün anlamları anlamsız kılan şey ölümün varlığıdır. Hayat anlamsız diyen herkes aslında bu sondan dolayı bu cümleyi kurarlar. Çünkü anlamlı olması için ne olması gerekir diye sorsanız size söyleyebilecekleri pek de yeni bir şey olmayacak ve bu hayatın içinde zaten var olan bir şeyleri örnek vereceklerdir. Dolayısıyla kaçınılmaz sondan dolayı hayatın anlamsız olduğu söylenmektedir. Çünkü öğrenilen her bilgi yaşanılan her deneyim veya sahip olunan herşey sonunda ölümle anlamını yitirmektedir. Bir çok insan için kendisinin ölümünden sonrasının da hiç bir anlamı da yoktur. Kalıcı, insanlara faydalı eser bırakmanın ölümden sonra mutlak yok olacağını düşünen kişilerin bir çoğu için de anlamı haliyle olmayacaktır. Çünkü kendisi o zaman olmayacaktır. Bu açıdan insanların yaşama sevincini kaçıran veya bozan yegane şey yaşlanmak ve kaçınılmaz son olan ölümdür ve tabi bunu bilebilmesidir. İnsanlar bu durumda yaşama sevincini anlık kendilerini oyalayarak veya ölüm düşüncesini akıllarından uzaklaştırıp çıkararak ancak sağlayabilir. Ölümü ve kendisini bekleyen sonu düşünen insan için yaşama sevincinin anında kaçması söz konusu olur. Bu nedenle ölüme dair insanlar savunma mekanizması geliştirirler kendi durumlarına göre. Bu düşünceyi kafasından atma uzaklaştırma gibi. Veya da yaşına göre daha önümde çok zaman var gibi. Yani bu düşünceden esasen bir şekilde kaçış var. Bu düşünce geldiği anda yaşama sevinci diye bir şey bırakmaz ki, bu hayatın hiç bir anlamı yok cümlesi olarak ifade edilir bu durum. Çünkü tüm bilgiler amaçlar tüm hevesler tüm idealler sahip olunan herşey sonunda anlamsız bir yere çıkar. Hepsi Yok olup gidecekse ne anlamı kalır denen o yere. Derinlerde hep bu düşünce vardır. İşin ilginci de ölümden sonra mutlak yok oluşa inananların da bu savunma mekanizmalarını kendilerine göre geliştirmiş olmalarına rağmen ölümden sonra varoluşa inananları da kendilerine savunma mekanizması geliştirdikleri için buna inandıkları ile eleştirmenleri. Oysa aynı durum baska bir şekilde kendilerinde de var. Sadece biçimi içeriği farklı. Kendi zihinleri de kendilerine savunma mekanizması geliştirip ölüm düşüncesini bir şekilde kafalarından atarak veya uzaklaştırarak ana odaklanmak vb düşüncelerle bunu yapıyorlar veya yapmak zorunda kalıyorlar. Bazen kişi bunu yaptığının bile farkında olmayabilir. Ölümü insan doğal bir olay olarak kabul edebilir, herkesin ölmesinden de güç alıyor olabilir. Oysa Bu düşünceler bile ölüm düşüncesine ve ölümün varlığına dair savunma mekanizması geliştirme eğiliminin ürünüdür. Çünkü eğer ölüm düşüncesine takıntı haline gelecek kadar takılı kalınırsa maalesef çıkmaza girip intihara sürüklenme denecek kadar ağır sonuçlar yaşanabilir. Hayat anlamsız cümlesi zaten ne denli bu düşüncenin insan beynini allak bullak ettiğini göstermeye yeten bir cümledir.

Dolayısıyla yaşama sevinci oluşturabilmek ana odaklanmayı ve sonu düşünmeden başka şeylere odaklanmayı gerektirir.

Tüm Reklamları Kapat

151 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdullah Şahin
17 yıllık hayatta kalan birisi

Yaşama sevinci benim için hedeflerime ve ideallerime ulaşabilmem ile alakalı hedeflerime ne kadar yaklaşırsam o kadar zevk alırım. Yani ben pek duygusal değilim usta sonuçta seven yok olcağını da pek sanmıyorum o yüzden kendime focus olmam gerektiğini düşünüyorum. Beni ayakta tutan tek şey ideallerim.

134 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close