Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Yaratıcılık nasıl geliştirilir?

Neler yada ne yapmak yaratıcılığı attırır
287 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Bilimsever

Konusuna göre değişen bir şey bu. Örneğin resim yapmanın teknikleri var. O eğitimi aldığında yaratıcı olmasan bile bir çok şeyi çizenilir hale gelirsin. Tabii ki yetenekli insanlar burada bilen insanlardan da ayrılıyor. Ama yine de leonardo da vinci'nin ölü bedenleri inceleyerek resim yapması çığır açmıştı kendi devrinde. Çünkü bildiğim kadarıyla o döneme kadar insanlar 2 boyutlu gibi çiziliyordu. İşte bu yaratıcılıktır. Resim yapabilmek sadece tekniktir. Ortaya daha önce görülmemiş bir çözüm getirmek yaratıcılıktır.

İnsanlar genellikle doğadan referans alırlar. Aslında yaratıcılığımızın da bir sınırı var yani.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin en ünlü mimarların en ünlü yapılarına baktığın zaman genel olarak 3 nedenden öyledir o yapı.

Birincisi yapının fonksiyonu yani işlevselliği sıradışı bir çözüm gerektirmiştir. Örneğin tavandan ışık alan bir yapı.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi mimar orada bulunan insanlara farklı duygular hissettirmek istemiştir. Örneğin bir müzede gelen ziyaretçilerin rahatsız olmasını istemiştir ürünlerden. Gider sert ve ruhsuz bir ortam yaratır.

Üçüncüsü doğadan bir kavramı alıp kendi yapısında kullanmıştır. Örneğin peysaj mimarlarından birisi flamingonun tek ayak üzerinde durduğu şekilden yola çıkarak değişik bir yapı inşa etmişti.

Bir endüstriyel tasarımcı isen yani örneğin saat tasarlamak için ya o saatin bir fonksiyonunu geliştireceksin ya da görsel olarak değişikliğe gideceksin. Kordonunu çok sağlam yapmak da bir tasarımdır. Veya saatin kordonlarını öyle bir tasarlarsın ki kordon ejderha şeklini alır ve çok değişik bir şey olur.

Fakat genellikle uç bir şey yapmıyorsan o yaptığın şeyin bir trendi, modası vardır. Onları takip edebilirsin. Mesela 10 sene öncesinin vilgisayar ikonları 3 boyutlu gibi yapılmaya çalışılırdı. Ama bugün düz kare içine logoyu da düz oturtmak moda oldu.

Son söz olarak diyebilirim ki hangi konuda yaratıcı olmak istiyorsan o konuyu bir araştır bakalım, kim ne yapmış daha önce. Sen bunun üzerine bir şey koyabilir misin ona bak mesela.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close