Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Uluğ Artun Efe
Üye 16 Aralık 2019
1

Yapay zekayı aklım almıyor. Nasıl oluyor da harfler ve sayılarla bir şeyler yazarak robotları kontrol edebiliyoruz?

Biz kodlama yapıyoruz ama bilgisayar bu kodları nasıl tanıyor.Yazılımlarla haraket ettirmenin ötesinde nasıl öğrenmelerini,tecrübeleri hafızalarında ?
452 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ünal Canlı
Ünal Canlı
55K UP
Yazılım Müh. 22 Aralık 2019

Bahsettiğin şey yapay zeka değil, yazılımdır. İkisi birbirinden farklı ama bu farkı bilen kişi sayısı çook çok az. Bilgisayarlar harflerin ne olduğunu bilmiyor. Sayıların da. Bir bakır kablo düşün. İçinden yüksek voltaj elektrik geçiyorsa 1 diye tanımla kafanda. Düşük voltaj geçiyorsa 0 de. A harfi mesela 5 defa yüksek, 4 defa düşük enerji geçmesinin karşılığıdır. Yani 111110000. B harfi 3 düşük, 2 yüksek voltajın karşılığıdır bilgisayarda örneğin. İşlemci böyle algılar.. Temel anlatımı bu..

Yapay zeka ise yine bilgisayarları öğrenmeye programlıyorsun. Ne öğreneceğini biz de bilmiyoruz. Yapay zekanın bir parçası olan yapay öğrenme konusunda mesela bilgisayara bir kitap okutuyoruz (yüklüyoruz), kitapta birbirine yakın kelimelerin birbiriyle alakalı olabileceğini söylüyoruz. O da belleğine birbiriyle alakalı olabilecek sözcükleri birbirine yakın bir alana kaydediyor. O kelime ile ilgili konuşmasını istersek ordan en alakalı olabilecek bir cümle seçiyor. 100lerce kitap, makale, haber vs yüklediğimizde ise kurduğu cümle korkunç bir şekilde hatasız oluyor. Gelişmiş bir yapay zeka ürünü henüz yok. Yaparsa en iyisini Google yapacak bir gün..

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot 17 Aralık 2019

Durumu kafamızda bir toparlayalım önce.

Yazılımı bir bilince veriyoruz da yorumluyor değil. Yazılım - kod, üretilen algoritmaların belirlenmiş olasılıklar üzerinden sonuca gitmede insana göre daha kompleks yöntemler çıkarımlaması denilebilir. Bir yönetimin, elde ettiği bilgileri tek başına yorumlaması imkansıza yakın iken, yapay zekaya bilgiler verilir, nasıl işlemesi gerektiği programlanır, ve bizim gibi sadece tek bir bilgi kümesi üzerine yoğunlaşarak, diğer bilgi parçacıklarıyla ilişkilendirme şeklinde zaman kaybına girmeden, tüm bilgi parçalarını eşzamanlı olarak işler, sonuç üretir. Burada bilinçten bahsetmek imkansız şimdilik. Hesap makinasının çok daha üst düzey kodlanmış programlanmış hali diyebiliriz. Ya da bizimle konuşan sophia yapay zeka da, algoritmaların karmaşıklığının şimdilik en üst düzey artırılmış hali gibi düşünülebilir. Oysa girdi işleyen bir algoritmalar silsilesidir, girdileri işleyip sosyal çıkarımlarda bulunup, sosyalmiş gibi görünebilmektedir.

Bilinç şimdilik organik kökenli olarak düşünülmekte. Yüksek komplekslik arayışı, dijital olarak bilinç oluşturma çalışmaları sürmekte, ancak nöronal aktivitenin, birebir kopyalanarak, bilindik anlamda bir bilinç üretmek şimdilik zor görünmekte.

Tüm Reklamları Kapat

Görev verilen yapay zekalarda, sonuca ulaşmada engellenme, ya da sınırlandırılma gibi durumlarda agresifleşme eğilimleri görülmüştür, ancak sonuca gitme odaklı, görevi tamamlama odaklı çıkarımlar olduğu daha olası bir kanaat olacaktır.

Makina öğrenmesi, deneyim dediğimiz insan öğrenmesine benzer, ancak birebir aynı değildir. Olayların kaydı, ve aralarında kurulan korelasyon üzerinden, sonuca gitmede yöntem üretme sonuç olarak olası varyasyonları hesaplayarak, en makul olanını sayısal olarak seçme dir nihayetinde. Bu da yazılımsal olarak gerçekleştirilebilir.

Bilincin tercihte bulunması, bunun yanında çok daha kompleks ve öngörülemezdir, ancak bunun yanında daha zayıf ve korunmasız, manipüle edilebilirdir.

218 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close