Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Haluk Emre
Haluk Emre
1,419 UP
Üye
2

Yapay zekanın yasaklanması doğru bir karar mı? Teknoloji liderleri neden istemiyor?

İtalya verilerin korunmasını bahane ederek yasakladı ve Elon Musk, Steve Wozniak gibi kişiler (2.600 kişi) de yapay zeka geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir mektuba imza attılar. Sizce yapay zekadan "korkulmasının" sebebi ne?
352 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Mehmet Göksu
Mehmet Göksu
25K UP
Otodidakt

Yapay zekanın yasaklanmak veya kısıtlanmak istenmesinin asıl nedenleri düşündüğümüzden çok daha farklı.

Henüz hiçbir kurum, yapay zeka hizmetlerinin nasıl bir iş modeli haline dönüştürülebileceğini, nasıl bir ticari meta haline getirilebileceğini ve nasıl süreklilik arz eden bir gelir modeline çevirebileceklerini bulamadılar. Yapay zekayı destekleyecek ve pazarlamasının yapılmasını sağlayacak ekonomik bir modelin bulunamaması, yapay zekanın şimdilik engellenmesinin en büyük nedeni. Şirketler bundan nasıl kitleler üzerinden kâr edebileceklerini buldukları anda yapay zeka hizmetleri görüşmemiş şekilde artacak ve yaygınlaşacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka sektörünün içinde bulunduğu durum neredeyse tamamen müzik sektörünün dijitalleşmesine benziyor. Napster platformu ilk ortaya çıkıp, kullanıcılara istedikleri müzik parçalarını istedikleri anda dijital olarak sunmaya başladığında yer yerinden oynamıştı. Spotify, müziğin dijitalleşmesi üzerinden kurumlara nasıl para kazandırılabileceğini icat edene kadar da tüm devlet ve müzik kurumları dijital müziği yasaklama yönelimindeydi. Spotify bu iş modelini gerçekleştirdikten sonra da (Apple müzik ve başka platformlar da var tabii işin içinde), neredeyse tüm kurum ve regülasyon odakları müziğin dijital kanallardan sunulmasına sıcak baktılar.

Yapay zeka konusunda da bire bir aynı süreç işlemekte.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
122K UP
Astrofizik meraklısı...

Ne kadar fazla kişi, kurum/kuruluş ile etkileşime girerse o kadar çok veri toplayan ama sadece sizin izin verdiklerinizi değil, vermediklerinizi de toplamak üzere programlanmış ,bir üst yazılımdan söz ediyoruz.

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, eğer bir şekilde bilgisayarınızdan ChatGPT gibi AI yazılımlarını denediyseniz, programın bilgisayarınızdaki her dosyaya rahatlıkla ulaştığını da bilmelisiniz. Evet, eğer bilgisayarınızda çok gizli bir dosyanız varsa, artık o insanlık kütüphanesinin bir parçası. Tabi ki program bunu sizin aleyhinizde kullanmamaktadır ama bu yine de veri hırsızlığıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı ülkeler bunu yasadışı olarak tanımladığı için yasaklama peşinde. Bazı ülkelerde, toplanan veriler üçüncü kişi ve kurumlar ile paylaşılmadığı sürece yasadışı sayılmadığı için henüz yasaklanmış değil.

Diğer bir güvenlik endişesi de askeridir. Program, bağlandığı her terminalden istediği veriyi alabiliyorsa, bunu engelleyebilecek bir yazılım veya güvenlik duvarı henüz yok demektir ve askeri bilgi işlem sistemleri de korunmasız demektir. 2010 yılında Stuxnet adlı solucan yazılımı, hiçbir şekilde internete bağlı olmayan bir nükleer tesise sızmayı başararak, nükleer tesisin üretimini yüzde seksen oranında yavaşlatmayı başarmıştı ve tesiste çalışanlar aylarca sorunun ne olduğunu çözememişti. Bu sadece bir amaca yönelik yazılımdı, günümüzdeki yapay zeka yazılımlarının ne yapabileceğini siz düşünün.

Doğal olarak yasaklamak, teknolojinin ilerlemesini engelleme gibi gözükse de, aslında ipin ucu kaçmadan önlem almaktır.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close