Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Haluk Emre
Haluk Emre
1,769 UP
Üye
2

Yapay zekanın yasaklanması doğru bir karar mı? Teknoloji liderleri neden istemiyor?

İtalya verilerin korunmasını bahane ederek yasakladı ve Elon Musk, Steve Wozniak gibi kişiler (2.600 kişi) de yapay zeka geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir mektuba imza attılar. Sizce yapay zekadan "korkulmasının" sebebi ne?
607 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Yapay zekanın yasaklanmak veya kısıtlanmak istenmesinin asıl nedenleri düşündüğümüzden çok daha farklı.

Henüz hiçbir kurum, yapay zeka hizmetlerinin nasıl bir iş modeli haline dönüştürülebileceğini, nasıl bir ticari meta haline getirilebileceğini ve nasıl süreklilik arz eden bir gelir modeline çevirebileceklerini bulamadılar. Yapay zekayı destekleyecek ve pazarlamasının yapılmasını sağlayacak ekonomik bir modelin bulunamaması, yapay zekanın şimdilik engellenmesinin en büyük nedeni. Şirketler bundan nasıl kitleler üzerinden kâr edebileceklerini buldukları anda yapay zeka hizmetleri görüşmemiş şekilde artacak ve yaygınlaşacaktır.

Yapay zeka sektörünün içinde bulunduğu durum neredeyse tamamen müzik sektörünün dijitalleşmesine benziyor. Napster platformu ilk ortaya çıkıp, kullanıcılara istedikleri müzik parçalarını istedikleri anda dijital olarak sunmaya başladığında yer yerinden oynamıştı. Spotify, müziğin dijitalleşmesi üzerinden kurumlara nasıl para kazandırılabileceğini icat edene kadar da tüm devlet ve müzik kurumları dijital müziği yasaklama yönelimindeydi. Spotify bu iş modelini gerçekleştirdikten sonra da (Apple müzik ve başka platformlar da var tabii işin içinde), neredeyse tüm kurum ve regülasyon odakları müziğin dijital kanallardan sunulmasına sıcak baktılar.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka konusunda da bire bir aynı süreç işlemekte.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Ne kadar fazla kişi, kurum/kuruluş ile etkileşime girerse o kadar çok veri toplayan ama sadece sizin izin verdiklerinizi değil, vermediklerinizi de toplamak üzere programlanmış ,bir üst yazılımdan söz ediyoruz.

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, eğer bir şekilde bilgisayarınızdan ChatGPT gibi AI yazılımlarını denediyseniz, programın bilgisayarınızdaki her dosyaya rahatlıkla ulaştığını da bilmelisiniz. Evet, eğer bilgisayarınızda çok gizli bir dosyanız varsa, artık o insanlık kütüphanesinin bir parçası. Tabi ki program bunu sizin aleyhinizde kullanmamaktadır ama bu yine de veri hırsızlığıdır.

Bazı ülkeler bunu yasadışı olarak tanımladığı için yasaklama peşinde. Bazı ülkelerde, toplanan veriler üçüncü kişi ve kurumlar ile paylaşılmadığı sürece yasadışı sayılmadığı için henüz yasaklanmış değil.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer bir güvenlik endişesi de askeridir. Program, bağlandığı her terminalden istediği veriyi alabiliyorsa, bunu engelleyebilecek bir yazılım veya güvenlik duvarı henüz yok demektir ve askeri bilgi işlem sistemleri de korunmasız demektir. 2010 yılında Stuxnet adlı solucan yazılımı, hiçbir şekilde internete bağlı olmayan bir nükleer tesise sızmayı başararak, nükleer tesisin üretimini yüzde seksen oranında yavaşlatmayı başarmıştı ve tesiste çalışanlar aylarca sorunun ne olduğunu çözememişti. Bu sadece bir amaca yönelik yazılımdı, günümüzdeki yapay zeka yazılımlarının ne yapabileceğini siz düşünün.

Doğal olarak yasaklamak, teknolojinin ilerlemesini engelleme gibi gözükse de, aslında ipin ucu kaçmadan önlem almaktır.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close