Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umut Karip
Umut Karip
184K UP
Üye 20 Haziran 2022 3 Cevap
6

Yapay Zekanın Bilimsel Keşifler Yapmasına Engel Olan Nedir?

Merhaba, Yapay zeka alanındaki en büyük gelişmelerden bir tanesi olan GPT-3 gerçekleştikten sonra blog ve şiir yazan, resim çizen, şarkı oluşturan, konuşan programlar ürettik. Fakat tıpkı bir bilim insanı gibi bilimsel bir keşif yapan bir programı hiç üretemedik. Buna engel olan şey nedir? Tam olarak hangi adımı geçince bu olabilecek?
1,121 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Furkan H
Furkan H
33K UP
Siber güvenlik uzmanıyım 7 Temmuz 2023

Merhaba! Gerçekten ilginç bir konuya değindiğinizi söyleyebilirim. Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişmekte olup çeşitli alanlarda önemli başarılar elde etmiştir. Ancak, bilimsel bir keşif yapabilen bir program üretmek şu an için daha karmaşık bir hedef olarak karşımıza çıkıyor.

Bilimsel keşifler, genellikle yaratıcılık, kavramsal anlama, eleştirel düşünme ve özgün fikirlerin sentezlenmesi gibi yüksek seviyede bilişsel yetenekleri gerektirir. GPT-3 gibi dil tabanlı modeller, büyük miktarda metin verisi kullanarak belirli bir konuda yazılar, şiirler veya şarkılar üretebilir, hatta kısıtlı bir şekilde soruları yanıtlayabilir. Ancak bilimsel keşifler, genellikle literatürdeki eksiklikleri tespit etme, yeni hipotezler oluşturma, deneyler tasarlama ve sonuçları yorumlama gibi süreçleri içerir.

Bilimsel keşiflerdeki önemli bir adım, problemi anlamak ve uygun soruları sormaktır. Bu, gerçek dünyada oluşan keşiflerin çoğunun sıradan insanların bile karmaşık ve çok yönlü düşünme süreçleriyle elde edildiği anlamına gelir. Mevcut yapay zeka modelleri, bu tür zorlu ve karmaşık sorunların üstesinden gelmek için gerekli yeteneklere sahip değillerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel bir keşif yapabilen bir programın geliştirilmesi için yapay zeka alanında daha fazla araştırma ve ilerleme gerekmektedir. Bu tür bir programın, yaratıcı düşünme, problemleri analiz etme, varsayımlar oluşturma, deneyler tasarlama ve sonuçları değerlendirme gibi becerileri etkili bir şekilde kullanabilmesi için derinlemesine anlama ve bilişsel yeteneklere sahip olması gerekmektedir.

Bilimsel keşiflerin otomatik olarak gerçekleştirilebileceği bir aşama henüz tam olarak belirlenmemiştir. Ancak, ileri yapay zeka araştırmaları ve teknolojileriyle, gelecekte bu alanda önemli ilerlemelerin yapılabileceğini söyleyebiliriz.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Can Can
Can Can
7K UP
Bilim Kurgu Okuruyum 7 Şubat 2023

Öncelikle YZ'nin tanımından başlarsak benim sorunuza tatmin edici bir cevap verip veremeyeceğimi anlamış oluruz.

Yapay kelimesini açıklamıyorum ama Zeka derken "Yeni sorunları karşılayarak uygun çözümler bulmak amacıyla, zihnin tüm ögelerini amaca uygun kullanabilme yeteneği ya da gücü.[1]"

YZ kendisine insanlar tarafından sorulmayan bir soruya cevap aramaz.

Tüm Reklamları Kapat

YZ'ya soru sorunca düşünmez, verileri tarar ve uygun bir yanıt üretir.

YZ aslında yeni soru sormaz dolayısı ile keşifte yapmaz.

YZ insanların ortaya koyduğu metodu taklit eder ve araştırma için gereken adam/saati azaltır. Tıpkı günümüz bilgisayarları gibi.

YZ aslında bir yazılımdır ve bazen de o yazılıma uygun üretilmiş donanım anlamına da gelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir yazılımın, bilimsel keşif yapmasına engel olan bir şey yoktur. Sadece yazılıma bu yeteneği kazandıracak yazılımcı yok.

YZ'lere data sağlamak için çok kısıtlı girdi olanakları var. Dijital kayıtlar. Bunlara bakmak dışında kendi deneylerini yapabilecek duruma getirirsek, bilimsel gelişmelerdeki-keşiflerdeki paylarını arttırabilirler.

Kaynaklar

  1. Sözlük Anlamı Nedir?. Zeka - Sözlük Anlamı Nedir?. (7 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 7 Şubat 2023. Alındığı Yer: Sözlük Anlamı Nedir? | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Konu hakkında araştırma yaptım 13 Eylül 2022

Umut Bey, bir yapay zeka algoritmasının kendi kendine makale, kompozisyon, şiir, resim vs. yapması hayret verici olmasının yanında korkunç bir teknoloji. Şöyle ki bu algoritmalardan birine sahip bir kişi algoritmaya bilimsel keşif yaptırıp sonrada keşfi kendi adına yayımlasa ne kadar adil ve etik olur? Ayrıca diğer bilim insanları üzerinde de iftiralara sebep olabilir. Örneğin çalışma hayatı başarısızlıklarla geçmiş bir bilim adamı kendi emeğiyle yaptığı bir keşiften sonra kendisine ;"Sahtekar! Robota keşif yaptırıyor sonrada üzerine alıyor!" gibi ithamlarda bulunulmasının önünü açmaktadır. Nitekim böyle olumsuzlukların önüne geçmek için böyle çalışmaların sistematik ve doğru bir plan ile yürütülmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyim.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sağlıkla ve bilimle kalın...

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close