Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
H A
H A
4,229 UP
Üye 11 saat önce
2

Yapay zeka yerine Evrim Ağacı Soru & Cevap kullanmak neden mantıklı?

Çoğu dil modelinin yanıtlarında kaynak isteyebileceğimizi unutmayın.
252 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 11 saat önce

Yani, yapay zeka kusursuzlaşırsa bu sorunuz sadece Evrim Ağacı için değil, insanî olarak yapacağınız herhangi bir faaliyet için geçerli olacak: Neden resim yapasınız ki? Neden bir şeyler öğrenesiniz ki? Neden çalışasınız ki?

Ama kusursuza yakın olmadığı müddetçe, cevabı epey açık: Sorunuzun cevabını zaten bizden (ve bizim gibi güvenilir kaynaklardan) alıyor olacak da ondan. Eğer ki siz de dümdüz yapay zekayı kullanmanın ötesine geçmek istediğinizde veya yapay zekanın verdiği cevaba güvenemeyip de kullandığı kaynağa gittiğinizde yine bize geleceksiniz. 😎

Şaka bir yana, bir sebebi yok. Yapay zeka da kullanabilirsiniz. Buranın farkı, özellikle de Öne Çıkarılan Cevap olan sorulardaki cevapların doğru olduğundan bilimsel sınırlar dahilinde emin olabilecek olmanız. Yapay zekanın basit sorulara verdiği cevaplar bununla yarışabilir düzeyde olacaktır; daha karmaşık, teknik ve nüanslı sorularda ise şimdilik gerimizde kalacak. Ama bir yerden sonra herhangi bir diğer olgusal kaynağa bakmanız gerekmeyecek; yapay zeka yetecek.

Tüm Reklamları Kapat

Gerçi o noktada bile Evrim Ağacı'na gelmeniz için hâlâ çok kritik bir neden olacak: Zira bizim gibi oluşumlar yapay zeka nedeniyle işinden olursa, yapay zekanın beslenebileceği bilgi kaynaklarını yaratacak kimse kalmayacak. Dolayısıyla yapay zeka firmaları ya (arama motorları gibi) beslendikleri kaynaklara kaynak ayırmak zorunda kalacaklar ya da kendi topuklarına sıkıp, bundan çok da uzağa gidemeyecekler (ki bu şimdiden başladı ve yapay zekanın en büyük problemi konumunda).

14
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 9 saat önce

Bir zamanlar, kocaman bir bahçede sayısız ağaç ve çiçek vardı. Bu bahçe öylesine büyüktü ki, içinde yeni keşfedilmiş fidanlar da eski, köklü çınarlar da bulunurdu. Bu bahçe, "bilgi"nin sonsuz çeşitliliğini temsil ediyordu. Yapay zekâ ise bahçeye sonradan eklenen bir sera gibiydi: Size hızlıca gösterimler yapabiliyor, birkaç tohumdan renkli çiçekler çıkartabiliyordu. Ancak, bahçenin tam ortasındaki asırlık bir "Evrim Ağacı" vardı ki, gövdesine kazınmış bilgiler çok daha köklüydü ve gerçeği görmeye çalışan meraklı her ziyaretçi, bu ağacın altına gelip güvenli bir gölgede dinlenmeyi tercih ediyordu.

Zaman geçtikçe yapay zekâ serası büyümeye, daha gösterişli hale gelmeye başladı. Kimi zaman, rüzgâra karşı sağlam duramayan yapay zekâ çiçekleri soluyor ya da yanlış çiçekleri başka türlerle karıştırıyordu. Bu esnada Evrim Ağacı, dallarını daha da güçlendirdi; çünkü bilgisini sürekli tazeleyen bilimsel çalışmalardan besleniyordu. Bahçede gezen insanlar, yapay zekâ serasının hızlı ve etkileyici gücünden faydalanmak istiyor ama tam güvende hissetmek için yine o kadim ağacın köklerine tutunuyordu.

Elbette gün gelecek, sera belki de olağanüstü bir biçimde kusursuza yakın çiçekler üretebilecek. Fakat o zamana kadar; bahçedeki her bir meraklı, en sağlam kaynak olarak ağacın köklerine inmeyi, yani onun gerçek ve doğrulanmış bilgilerine başvurmayı tercih edecek. Çünkü bahçeyi gerçek manada besleyen, içindeki en sağlam gövdeye sahip Evrim Ağacı olduğu sürece, rüzgâr hangi yönden eserse essin bilgi yaşamaya devam edecek.

Tüm Reklamları Kapat

10
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdulkadir Özcan
Çok fazla kez kullandım 9 saat önce

kaynakça kısmında asla yapay zekaya güvenmeyin halüsinasyon nedeniyle uydurabiliyor. Bazen çok açık sorulan birşeyi anlamamakta ısrar edebiliyor. Bunun dışında başka aman aman sorunları yok.

ortam tercihine gelince, bence cevap niteliğinde olan bütün ortamlar mümkün olduğunca kullanılmalıdır. Yapay zekanın verebilecekleri var veremeyecekleri var. Aynı şekilde evrim ağacının.

Evrim ağacı dışında bir çok forum var; teknolojiye özel olanı mı dersin, kadınlara özel olan mı dersin yani bunlarda soru sorup cevap alınabilecek platformlar.

Tüm Reklamları Kapat

Ama sorunuzun cevabına gelecek olursak. Chatgptden alınan cevaplar hakem kontrolünden geçmediği için evrim ağacını tercih edebilirsin. Buradaki cevaplar kaynakların tutarlı olup olmadığı moderatörler tarafından denetlenebilir. Onun dışında cevaplar beğenilerek diğer kullanıcılar tarafından tastiklenebilir. Bu da chatgptye karşı buradaki soruları güçlü kılmakta.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Yılmaz
Uçak Bakım Mühendisiyim. 56 dakika önce

"Her şeyden önce caz ,dinlemesi zor bir müzik.

Tek sesliliğe alışık bir kültürde bunca yol alması ise mucize...*"

-Hülya Tuncağ-

Tüm Reklamları Kapat

Evrende ki bir noktaya sonsuz açılardan yaklaşılabilir.Eğer o noktayı koyan hayvan eğer bir insansa duruma sadece matematik veya biyoloji yönünden bakıp psikoloji,sosyoloji (insan faktörü )gibi diğer bilim dallarını bir kenara atmak fikrimce çok büyük bir hatadır.Her birimizin farklı yaşamlara ve farklı tecrübelere sahip oluşumuzdan kaynaklı "o" noktaya yaklaşımımız da farklı olacaktır.Bu yaklaşımlarda nerdeyseevrim mekanizması gibi çalışıp farklı türde meyveler verecektir.Bu sebeple Evrim Ağacı gibi platformlar ve bu gibi platformları yaratan insanlar hep var olmalıdır. Teşekkürler.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close