Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Koray Çilingiroğlu
Üye 12 Haziran 2023 2 Cevap
2

Yapay Zeka nasıl çalışır?

483 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
1
Əli Fərzəliyev
Önemli Fizik teorilerim var 27 Haziran 2023

Yapay zeka insan bilincinin taklididir.Bunun çalışması için insan hafızası gibi interneti kullanır bildiğim kadarıyla.Yapay zeka genelde özel kodlarla yazılır.Mesela yol geçen bir yapay zeka kodlamak istiyoruz.Bunun için ona hafıza veriyoruz ve yola koyuyoruz ve yavaş yavaş yolu en kısa şekilde geçmeyi öyreniyor.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Öğrenci 27 Haziran 2023

Cevap gerçekten çok uzun, en kısa ve basit cevabı matematikle,

Mesela bir bitki düşün bu bitki ilk gün başlarken 1 cm olsun ve bu bitkinin 1 hafta boyunca büyümesinin kaydını gün gün tutuyoruz

Bitki 1.günün sonunda 3 cm oldu

Tüm Reklamları Kapat

Bitki 2.günün sonunda 12 cm oldu

Bitki 3.günün sonunda 27 cm oldu

Bitki 4.günün sonunda 48 cm oldu

Bitki 5. günün sonunda 75 cm oldu

Tüm Reklamları Kapat

Bitki 6. günün sonunda 108 cm oldu

Bitki 7. günün sonunda 148 cm oldu

Elimizdeki bu sonuçlara bakarak bitkinin 15.gün kaç cm olacağını tahmin etmek istiyoruz diyelim bu durumda imdada matematik yetişir, küçük kareler metodu denen bir metod var bu metodu kullanarak bir cevap verilebilinir gptden söyledim çıkardı uğraşması uzun sürüyor da

Verilen verilere küçük kareler yöntemini uygulayarak bitkinin büyüme hızını tahmin edebiliriz. Küçük kareler yöntemi, verilen verilerin en iyi uyduğu doğruyu bulmaya çalışır.

Verilen verilere dayanarak, günleri (x) ve bitki boyunu (y) aşağıdaki gibi tablolaştırabiliriz:

Gün (x) Bitki Boyu (y)

1 3

2 12

3 27

4 48

Tüm Reklamları Kapat

5 75

6 108

7 148

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi, x ve y değerlerinin karelerini alarak ve x * y'yi hesaplayarak ilgili terimlerin toplamlarını bulalım:

∑x = 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 = 28 burada önce bütün x değerlerinin yani fonksiyona vereceğimiz değerlerin toplamını buluyor toplam 7 tane gün var 1'den 7'ye topladı.

∑y = 3 + 12 + 27 + 48 + 75 + 108 + 148 = 421 buda uzama miktarları işte onları da toparladı

∑x^2 = 1^2 + 2^2 + 3^2 + 4^2 + 5^2 + 6^2 + 7^2 = 140 şimdi girdilerin karelerini toparlıcak

Tüm Reklamları Kapat

∑xy = (1 * 3) + (2 * 12) + (3 * 27) + (4 * 48) + (5 * 75) + (6 * 108) + (7 * 148) = 2521 şimdide girdilerin çıktılarla çarpımını aldı

Küçük kareler yöntemini kullanarak bitkinin büyüme hızını tahmin etmek için aşağıdaki formülleri kullanabiliriz:

n = 7 (veri noktalarının sayısı)

Δ = n * ∑x^2 - (∑x)^2 işlemler zaten gözüküyor

a = (n * ∑xy - ∑x * ∑y) / Δ

b = (∑y * ∑x^2 - ∑x * ∑xy) / Δ

Burada, a ve b katsayıları bitkinin büyüme hızını tahmin etmek için kullanılacaktır. Şimdi, bu formülleri kullanarak hesaplamaları yapalım:

Δ = 7 * 140 - (28)^2 = 980 - 784 = 196

a = (7 * 2521 - 28 * 421) / 196 = (17647 - 11788) / 196 = 5859 / 196 = 29.918

b = (421 * 140 - 28 * 2521) / 196 = (58940 - 70588) / 196 = -11648 / 196 = -59.469

Tüm Reklamları Kapat

Elde ettiğimiz a ve b değerlerini kullanarak bitkinin büyüme hızını tahmin edebiliriz. Denklemi y = ax + b olarak yazarsak, 15. günün bitki boyunu hesaplayabiliriz:

buradan sonrası yine ben yazıyorum çıkardığı fonksiyon y=30x-59 yanlış yaptı, zaten gpt doğru işlem yapsa ara sıra dişimi kıracağım neyse az önce hesapladım y=24,11x-36,29 olacak fonksiyon, şimdi olay şu sen buna önceden belirlenmiş noktalar veriyorsun kordinat sisteminde ve o da sana yeni noktaların nerede olabilecekleri hakkında bir fikir veriyor bu küçük kareler metodunun yapabileceği en basit yaklaşım ve genel olarakta rezalet bir sonuç verir bu fonksiyona göre mesela ilk gün bitki yerin dibinde, rastgele yazmadım bitki uzunluğunu bir fonksiyon belirledim f(x)=3x^2 fonksiyonuna göre yazdım 15.gün bu durumda 675 cm olacak bitki küçük kareler metodu ise 325 cm olacağını saptadı daha fazla örnek verseydim daha iyisini yapardı veya daha doğru dürüst bir yaklaşım kullansaydım hata oranını %1lere kadar çekebilirdi bile 669-681 arasında kalırdı verecekleri değerler neyse ana nokta şu bu yapay zekanın temel mekanizmalarından birisi ve en basiti muhtemelen geriye kalan mekanizmaları da var matrislerle uğraşanları daha popüler ve daha kullanışlı gpt de aslında karışık ancak arkasındaki mekanizma o kadar zorlu olmayan bir mekanizma kullanıyor aslında mucidi google çalışanları ama google translatten ileri gidemediler. Velhasılıkelam yapay zeka matematikle çalışıyor, sen ona girdiler veriyorsun ve bu girdilerin çıktılarını veriyorsun o da sana muhtemel çıktılar üretiyor.

Bununla ilgili çok harika bir video var küçük kareler metodu değil onunla ilgili harika bir video yok, ama matris işlemleri ile ilgili çok harika bir tane var https://youtu.be/C44331-d8dU bu videoda yapay zekanın önemli ve herkesin az çok bir şey gördüğü mekanizmalarından birisini arkadaş aslanlar gibi anlatmış 4.4k görüntülenme almış olması youtube'un ayıbı başlığa çok yakın bir şey yazdım arattım barış özcanın 3 tane videosunu getirdi ama bu adamın videosunu getirmedi.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close