Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Yapay Zeka ile evrendeki kara delikleri özelliklerine göre teleskoplar yardımıyla pasif bir şekilde tespit etmemiz mümkün olabilir mi?

tesla arabalarının kullandığı yapay zeka gibi yolda gördüğünü tespit etmek yerine evren gördüğünü ayırt edip tespit edebilen yapay zeka yapabilir miyiz? Ve bu yapay zekanın fizik bilgisi olmalı mı?
571 görüntülenme
Yapay Zeka ile evrendeki kara delikleri özelliklerine göre teleskoplar yardımıyla pasif bir şekilde tespit etmemiz mümkün olabilir mi?
Yapay Zeka ile evrendeki kara delikleri özelliklerine göre teleskoplar yardımıyla pasif bir şekilde tespit etmemiz mümkün olabilir mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
B Polat
B Polat
323K UP
Elektronik/Yazılım Mühendisi, Bilim Meraklısı

Evet yapay zeka buna oldukça uygundur ve şu anda NASA tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor. Yapay zeka şu aşamada hala çok dar bir alana hizmet etmektedir. Yaptığı en etkili şey inanılmaz büyük miktardaki verileriler içinden çok hız bir şekilde anlamlı kalıpları bulabilmesidir.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

244 görüntülenme

Kaynaklar

  1. mthree. Artificial Intelligence For Space Exploration | Mthree. (2 Eylül 2021). Alındığı Yer: mthree | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Yapay zeka bütünsel algılamayı yazdığınız programa ( tanımlanan ön veriye) göre yapar. Bu şu demektir yapay zeka özünde noktasal tarama ve tanıma yapar bütünsel yapmaz. Bütünsel taramayı ve tanımlamayı yapay zekayı programlayan bilinç sahibi varlıklar yapıyor demektir. Yapay zekanın bu nedenle tanımladığı şeye dair en küçük bir bütünsel farkındalığı ve anlamlandırması yoktur. Bu nedenle siz yapay zekaya bilinç sahibi varlıklar olarak uygun tanımlamaya göre program ne sunarsanız o ancak bunu tanımlar. Yani esasen yapay zeka hızlı veri işlese veya bellek açısından daha güçlü olsa da farkındalık olmadığı sürece en basit bir işlemde hata ayrımına varamayabilir. Bu da hataları bile daha doğrusu her olasılığı onun için önceden tanımlamanızı gerektirir. Aksi halde 5 yaşında bir çocuğun bile ayırdında olduğu bir hata karşısında yanılabilir. Yapay zeka on yüklü veya hazır veri işleme, tarama hızı ve bellek gücü dışında bir çocuğa bile gerçek zeka ve farkındalık kriterinde yenilebilecek kadar esasen bilinçsiz bir durumdadır. Mesela Google arama motorunun aranan kelimeye veya arama amacına göre çok saçma sonuçları dahi önünüze getirmesi bu durumu ortaya koyar. Çünkü aranan kelimeler ve kullanıcının amacına dair (bu amacı yapay zekanın tespit etmesine yönelik önceden yüklü kapsamlı tanımlama (program/yazılım) oluşturmadığınız sürece) hiç bir farkındalık esasen yoktur. Yapay zekanın gerçek durumu budur. Bunun ötesi şuan için fantastik film senaryoları için güzel düşünceler olabilir. Ancak yapay zekanın gerçek anlamda bilinç kazanması için önce elimizdeki tek bilinç ve gerçek anlamda zeka örneği olan kendi bilincimizin nasıl var olduğunu çözmemiz gerek. Bu da Otonom bir sistem olmadığımız için bu çok çok yüksek olasılıkla kuantum fiziği ile ilerde açıklanabilecek bir durum olarak görünmekte.

Siz de yukarıdaki sınırlar çerçevesinde şuanda mevcut duruma göre yapay zekanın önceden girilen veya tanımlanan verilerle neler yapabileceğini düşünebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close