Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Deniz Yavuz
Deniz Yavuz
26K UP
Üye
1

Yapay zeka, bir klasik müzik eseri besteleyebilir mi?

Özellikle chatgpt'nin çıkışından sonra yapay zeka'ya hikaye, şiir yazdıran çok insan gördüm. Bu da benim şunu merak etmeme sebep oldu; yapay zeka bizim ondan istediğimiz ruh halini yansıtacak bir klasik müzik eseri veya tek bir enstrüman için (mesela bir piyano) sonat besteleyebilir mi?
244 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Yapay zekalar, daha önce yapılmış, yazılmış eserlerin bir kolajını üretirler. Var olanın tekrarıdırlar. Yapay zekaya bir şiir yaz dediğinde, yazılmış bin tane şiirin birer parçasını alıp bir araya getirirler. Beste için de belirli notalar, ritimler, ölçüler var ve yapay zeka yine bunların bir birleşimini sunuyor. Bu anlamda yapay zeka beste yapabilir ama ortaya çıkacak eserin tamamen özgün, tamamen bağımsız olması çok düşük bir olasılıktır.

Ancak bir yandan da insanların yaptığı da aynı şeydir. Herhangi bir sanatsal alanda çalışan bir kişi neticede o alandaki çok sayıda üretimi tüketmiş ve incelemiştir. Yani hafızası eserle doludur. Hiç film izlememiş yönetmen, hiç şiir okumamış şair, hiç müzik dinlememiş bir besteci bulmak olanaksız gibi bir şeydir. O nedenle her sanat üreticisinin gıdası yine sanat eserleridir. Bu bakışla yapay zekanın yaptığı ile insanın yaptığı arasında fark yoktur.

Ama işte her alanda benzersiz, öncü eserler de var mı? Var. O eserler, başka bir eserin devamı, benzeri ya da ortak özelliklere sahip eserlerin oluşturduğu akımların, türlerin, tarzların parçası değiller. Özgünler. Bu eserleri bir yapay zeka üretebilir mi? Hayır. Ve bu ayrım da zanaatla sanatın ayrım noktası oluyor. Buna göre de denebilir ki yapay zeka zanaat eseri üretebilir ama sanat eseri üretemez. Yani ürettiği eser özgün olamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bu ayrım da çok flu, netleştirilmesi çok zor bir durum. Çünkü modern sanat dönemi sonrasında denebilir ki artık zaten tamamen özgün sanat diye bir şey kalmadı. Yani insanların yaptığı ile yapay zekanın yaptığı aynı şey.

Zaten bu nedenle de yapay zekaların ürettiği eserler yakında insanların ürettikleri ile denk değerde olabilecek. Hatta belki olmuştur bile.

Özetle böyle...

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close