Yapay zekalar, daha önce yapılmış, yazılmış eserlerin bir kolajını üretirler. Var olanın tekrarıdırlar. Yapay zekaya bir şiir yaz dediğinde, yazılmış bin tane şiirin birer parçasını alıp bir araya getirirler. Beste için de belirli notalar, ritimler, ölçüler var ve yapay zeka yine bunların bir birleşimini sunuyor. Bu anlamda yapay zeka beste yapabilir ama ortaya çıkacak eserin tamamen özgün, tamamen bağımsız olması çok düşük bir olasılıktır.
Ancak bir yandan da insanların yaptığı da aynı şeydir. Herhangi bir sanatsal alanda çalışan bir kişi neticede o alandaki çok sayıda üretimi tüketmiş ve incelemiştir. Yani hafızası eserle doludur. Hiç film izlememiş yönetmen, hiç şiir okumamış şair, hiç müzik dinlememiş bir besteci bulmak olanaksız gibi bir şeydir. O nedenle her sanat üreticisinin gıdası yine sanat eserleridir. Bu bakışla yapay zekanın yaptığı ile insanın yaptığı arasında fark yoktur.
Ama işte her alanda benzersiz, öncü eserler de var mı? Var. O eserler, başka bir eserin devamı, benzeri ya da ortak özelliklere sahip eserlerin oluşturduğu akımların, türlerin, tarzların parçası değiller. Özgünler. Bu eserleri bir yapay zeka üretebilir mi? Hayır. Ve bu ayrım da zanaatla sanatın ayrım noktası oluyor. Buna göre de denebilir ki yapay zeka zanaat eseri üretebilir ama sanat eseri üretemez. Yani ürettiği eser özgün olamaz.
Ama bu ayrım da çok flu, netleştirilmesi çok zor bir durum. Çünkü modern sanat dönemi sonrasında denebilir ki artık zaten tamamen özgün sanat diye bir şey kalmadı. Yani insanların yaptığı ile yapay zekanın yaptığı aynı şey.
Zaten bu nedenle de yapay zekaların ürettiği eserler yakında insanların ürettikleri ile denk değerde olabilecek. Hatta belki olmuştur bile.
Özetle böyle...