Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kadir Akkuş
Kadir Akkuş
52K UP
13 Ağustos 2021 Üye
1

Yapay üretilen dna bellek yerine kullanılabilirmi?

Yapay üretilen bi dna bellek gibi kullanılırmı? Kullanılırsa avantazı ne olur?
190 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Can Çiftçi
1 Şubat 2022 Biyoloğum, Telomer biyolojisi çalışmaktayım.

Kesinlikle kullanılabilir. Hatta halihazırda doğadaki DNA bir bellek görevi görür ve kodlanma biçimleri bir bilgisayar kodundan çok da farklı değildir. Ancak bir JPEG dosyasını DNA ile saklamak istiyorsak kodlama sistemi modifiye etmek gerekebilir. Belki A ve T bazları 0, G ve C bazları 1 kodlayacak şekilde değiştirilebilir [1].

Yakın bir tarihe kadar DNA yazma ve okuma sistemleri hem çok pahalı hem de çok hantaldı. 1990 yılında başlayan ve 13 yıl süren insan genom projesini hatırlayın. O zamanlarda DNA'yı bellek olarak kullanmak bu okuma hızları yüzünden imkansızdı. Günümüzde geliştirilen NGS teknikleri ile bizzat ben aynı gün içinde yüzlerce insanın genomunu diziliyorum. Ancak daha da yakın zaman tasarlanan Oxford Nanopore dizileme [2] ile USB bellek boyutlarında cihazlarda kısa diziler de olsa 10 dakika gibi sürelerde okuma gerçekleştirebiliyoruz. Her zaman DNA'yı dijital bir bellek olarak kullanmanın mümkün olduğunu biliyorduk ancak şu anda sentetik nükleotit oluşturma ve dizileme becerilerimizin artması ile başarmaya her zamankinden yakınız.

DNA okuma ve yazmanın onca zorluğuna rağmen sanıyorum en büyük avantajlarından birisi çok az yer kaplaması olacaktır. Yeri geldiğinde tüm genom çok küçük mikroorganizmalarda 15 μm'lik hücrelere sığabililrken, yan yana dizilmiş tek bir kromozom neredeyse 2 metre uzunluğundadır. Her bir nükleotit, ki bir bite karşılık gelir, bir kübik nanometre yer kaplmaktadır [3]. Dolayısıyla bir eksabaytlık veri (10^20 terabayt) avucunuzun içine sığabilecek kadar küçük olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Louis R Nemzer. (2019). A Binary Representation Of The Genetic Code. Biosystems. doi: 10.1016/j.biosystems.2017.03.001. | Arşiv Bağlantısı
  2. Nobuaki Kono, et al. (2019). Nanopore Sequencing: Review Of Potential Applications In Functional Genomics. Dev Growth Differ. doi: 10.1111/dgd.12608. | Arşiv Bağlantısı
  3. Allison Piovesan, et al. (2019). On The Length, Weight And Gc Content Of The Human Genome. BMC Research Notes. doi: 10.1186/s13104-019-4137-z. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close