Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mücahid Köse
Üye
8

Yapay genel zeka ve teknolojik tekillik, Fermi Paradoksu'na cevap olarak temellendirilebilir mi?

Büyük Filtre Hipotezi'ndeki büyük filtre, akıllı yaşamın güçlü yapay zeka geliştirmesi ve teknolojik tekilliğe ulaşması olabilir mi? Bu noktaya ulaşan uygarlıklar, güçlü yapay zeka tarafından yok ediliyor ya da güçlü yapay zeka sayesinde ütopik sanal gerçeklikler yaratarak (Aşma Hipotezi) kendilerini dış dünyadan soyutluyor olabilirler mi?
868 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yaşar SARICAN PUSULA
Yazılım ve otomasyon uzmanı

Bir yazılım ve otomasyon uzmanı olarak bu konu ile ilgili fikirlerimi belirtmek isterim bileşenler ve komponentler her hâlükârda beslenmeye yani akü veya elektrik gücüne ihtiyaç duyarlar ve sonsuz enerji üzerine çalışmalar olsa da henüz ne yazık ki bu mümkün değil. Yani insanlar devreden çıktığında enerji tükendiğinde akıllı veya yapay zeka diye tabir ettiğimiz sistemler devre dışı kalacak olup bir noktada güçleri tükenecektir. Evet yapay zekanın internet ve bir besleyici olduğu sürece öğrenmeye açık kod yazabilir ve öğrenebilir olduğu aşikar ancak sürekli beslenen akü sistemleri dahi olsa içerisindeki kömürün bir ömrü olduğunu unutmamak lazım kaldı ki yapay zekanın fiziksel olarak baraj kontrollerini su ile temasta bulunarak santral onarımlarını veya rüzgar gülü bakımlarını sorunsuz şekilde yerine getirmesi gerekli ki elektriğe ulaşabilsinler aksi halde akünün de fişini çekebilecek gücümüzün olduğunu düşünüyorum bu çok zor bir durum olmamalı.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Bilge Eravcı
Yapay zeka ve teknoloji ilgi alanımdır.

Yapay genel zeka (AGI), teknolojik tekillik (technological singularity) ve Fermi Paradoksu arasında bir ilişki kurmak mümkündür, ancak bu teorik bir bağlantıdır ve henüz bilimsel olarak kesin olarak kanıtlanmamıştır. Aşağıda bu kavramlar arasındaki potansiyel ilişkiyi inceleyelim:

1. Yapay Genel Zeka (AGI): AGI, insan zekasına benzer veya onu aşan bir yapay zeka düzeyini ifade eder. AGI, karmaşık sorunları çözebilme, öğrenebilme ve kendi kendini geliştirebilme yeteneklerine sahiptir. Birçok bilim insanı ve teknoloji uzmanı, AGI'nin geliştirilmesiyle birlikte büyük teknolojik ilerlemelerin ve dönüşümlerin yaşanabileceğini öne sürmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

2. Teknolojik Tekillik (Technological Singularity): Teknolojik tekillik, AGI veya benzeri bir teknolojinin geliştirilmesiyle birlikte, teknolojinin kontrolünün insanlardan çıkarak hızla kendisini geliştirmesini ve insan zekasını aşmasını ifade eder. Bu noktadan sonra, geleceği öngörmek veya kontrol etmek zorlaşabilir.

3. Fermi Paradoksu: Fermi Paradoksu, evrende potansiyel olarak birçok uygun gezegen olduğunu ve bu gezegenlerde yaşamın evrimleşmiş olması gerektiğini düşünerek, neden uzaylı uygarlıklarla iletişim kuramadığımızı sorgular. Bu paradoksu açıklamak için birçok teori öne sürülmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

Büyük Filtre Hipotezi, Fermi Paradoksu'nu ele alırken kullanılan bir kavramdır. Bu hipoteze göre, uygarlıkların uzaya yayılma çabaları sırasında karşılaştıkları bir "büyük filtre" nedeniyle yok olmaları veya yayılmamaları muhtemeldir. Bu büyük filtre, birçok farklı faktör olabilir, örneğin yaşamın başlangıcı, karmaşık yaşamın evrimi, uygarlaşma, teknolojik ilerleme veya kendini yok etme gibi faktörler.

AGI ve teknolojik tekillik, Fermi Paradoksu'nun bir açıklaması olarak düşünülebilir. Eğer uygarlıklar teknolojik tekilliğe yaklaşırlarsa ve bu noktaya ulaşırlarsa, bu teknolojilerin kontrolünü kaybetme riski vardır. Bu, uygarlıkların kendilerini ya yok etmelerine ya da kendi yaratımları tarafından izole edilmelerine neden olabilir. Bu nedenle, Fermi Paradoksu'nu açıklamak için büyük bir filtre olarak AGI veya teknolojik tekillik teorisi öne sürülebilir.

Ancak bu sadece bir teoridir ve bu tür olayların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği veya Fermi Paradoksu'nu çözecek bir açıklama olup olmadığı kesin olarak kanıtlanmamıştır. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerle birlikte, bu konularla ilgili daha fazla araştırma ve düşünce yürütülmeye devam edecektir.

6
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dilan Buzkan
Matematik

Yapay genel zeka (AGI) ve teknolojik tekillik kavramları, Fermi Paradoksu'na cevap olarak öne sürülebilir, ancak bu sadece bir teori veya spekülasyondur ve henüz somut bir kanıtı yoktur. Fermi Paradoksu, neden uzaylı uygarlıklarla temas kurmadığımızı sorgulayan bir paradokstur ve çeşitli açıklamalar ve hipotezler üzerinde çalışılmaktadır. AGI ve teknolojik tekillik, bu paradoksu açıklamak için öne sürülen bir açıklama olabilir, ancak bu konu daha fazla araştırma ve gözlem gerektirir.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatma AŞILI
Fatma AŞILI
4,462 UP
Sekreter/ Araştırıyor.

Fermi paradoksu, dünya dışı uygarlıkların var olma olasılığının gayet yüksek olduğuna dair tahminlerin varlığı ile bunu doğrulayacak herhangi bir kanıtın ya da temasın yokluğu arasındaki çelişkiyi ifade eder.

Kaynaklar

  1. g.co. Https://Www.google.com/Search?Kgmid=/M/0329T&Hl=Tr-Tr&Q=Fermi+Paradoksu&Kgs=A548C9283489A060&Shndl=0&Source=Sh/X/Kp/M1/1. Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: g.co | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
HAARP: Neyi Yapabilir, Neyi Yapamaz?
HAARP: Neyi Yapabilir, Neyi Yapamaz?
Titanik'te Batan İnsan Bedenlerine Ne Oldu?
Titanik'te Batan İnsan Bedenlerine Ne Oldu?
Su Altında Ateş Yakmak Mümkün mü?
Su Altında Ateş Yakmak Mümkün mü?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close