Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nail Kerkütlüoğlu
Üye
2

Yapay bir kara delik oluşturmak mümkün mü?

733 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
59K UP
Fizik doktora öğrencisi

Yapay bir kara delik oluşturmya engel bir şey yok, en azından bugünkü bilim birikimiz dahilinde. Kara delik oluşturabilmek için en az Güneşin kütlesinin 3 katından daha fazla maddeyi bir araya getirip sonra yerçekimsel bir çöküş yaşamasını sağlamamız lazım. Bu çöküşü yapay olarak nasıl sağlarız iu an bilemiyorum ama böyle büyük bir gök cismi yapabilecek teknolojiye ulaştığımızda çok zor olmasa gerek. En kötü füzyonu tetikleyip Hidrojeninin bitmesini bekleriz :D

Kara delik yaratmanın nasıl bir faydası olabilir ve bundan enerji üretebilir miyiz? Bildiğimiz kadarıyla hayır ama bunu yapacak teknolojiye ulaşana kadar bunun bir yolunu da bulabiliriz dolayısıyla net bir şey söylemek mümkün değil.

Kara delik yaratarak değil ama kara delikleri kullanaraka enerji depolamanın teorik bir yolu mevcut. Penrose mekanizması adı verilen bir süreç kara deliğe doğru şekilde plazma fışkırtmak suretiyle kara deliğe enerji depolamayı ve hatta bu enerjiyi tekrar geri almayı mümkün kılıyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Henüz bu tip teknolojilere çok uzak olsak da bilimkurgu edebiyatında oldukça yankı bulan bir süreç. Bu konuyu oldukça ayrıntılı işleyen ve Fizik doktorası sahibi Charles Sheffield tarafından yazılan The Compleat McAndrew romanını tavsiye ederim. Yazarının fizikçi olmasının da etkisi ile bugünkü bilim anlayışımıza göre gelecekte olması tamamen mümkün şeylerden oluşup bilimsel olarak saçma tek bir şey barındırmamakla birlikte kurguladığı bir çok teknolojiyi bilimsel açıdan nasıl çalıştığını ve neden mümkün olduğunu da açıklıyor. Ne yazık ki sanırım henüz türkçe çevirisi yok.[2]

258 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. PENROSE, et al. (1971). Extraction Of Rotational Energy From A Black Hole. Nature Physical Science, sf: 177-179. doi: 10.1038/physci229177a0. | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Sheffield. (2003). The Compleat Mcandrew. ISBN: 9780671578572. Yayınevi: Baen Books.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close