Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Caner Kara
Üye 24 Şubat 2021
1

Yaklaşık %71'i su ile kaplı dünyamızın uzaydan çekilmiş görüntülerindeki suların bükülmesi durumunu nasıl izah ederiz?

Değerli Evrim Ağacı Üyeleri, Geoit dünyamızın yüzeyini kaplayan sular yerçekiminin etkisi ile yerküremizin üzerinde duruyorken uzay görüntülerinde kara parçalarının parabolik şekiller almasını izah edilebiliyorken, bir sıvı olan suyun hangi fizik kuralları ile dünya yüzeyinde parabolik şekil aldığını izah edebiliriz ?
1,425 görüntülenme
Yaklaşık %71'i su ile kaplı dünyamızın uzaydan çekilmiş görüntülerindeki suların bükülmesi durumunu nasıl izah ederiz?
Yaklaşık %71'i su ile kaplı dünyamızın uzaydan çekilmiş görüntülerindeki suların bükülmesi durumunu nasıl izah ederiz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 25 Şubat 2021

Soruyu tam olarak anlayabildiğimi düşünmüyorum, belki tekrar ifade edebilirseniz daha iyi yardımcı olmaya çalışırım. Benim anladığım, "nasıl oluyor da sıvı olan su, Dünya'nın küresel şekliyle aynı şekilde duruyor", doğru mu anladım?

Böyle soruyorum, çünkü parabol dediğimiz farklı bir geometri. Her ne kadar basıklık değeri sıfıra yaklaştıkça çembere doğru gitse de Dünya'yı küresel kabul edebileceğimiz için bunu şimdilik bir kenara bırakalım. Soru biraz daha fizik sorusu çünkü.

Aslında bunun nedeni, yıldızların veya gezegenlerin hatta kütlesi yeterli miktarda olan gök cisimlerinin çoğunun neden küresel yapıda olduğu durumla aynı. En nihayetinde yıldızlar sudan oluşmasa da onlar da birer akışkan, keza atmosfer de öyle. Küresel yapı ise kütle çekim ve basınç kuvveti arasındaki dengenin (hidrostatik denge) doğal bir sonucu. Çünkü kürenin merkezinden yüzeye olan uzaklıklar, kürenin her yerinde aynıdır (yarıçaptır).

Tüm Reklamları Kapat

Bir piramit için bu böyle değildir. Dolayısıyla piramitin ucu ile kenarları farklı çekim kuvvetlerine maruz kalacağından zamanla yapısı bozulurdu (Dünya kütlesinde bir piramit yapabilseydik). Hatta bu nedenle Mars'ta Olympos Mons gibi dev dağlar görebiliyoruz, çünkü çekimi Dünya'ya göre daha az olduğu için, küresellikten daha fazla sapabiliyor.

Daha fazla fikir verebilmesi için kaynaklara hidrostatik denge ile ilgili bir yazımızı ekliyorum.

196 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Kayalı. Hidrostatik Denge. (25 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 25 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close