Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bora Bolova
Bora Bolova
3,740 UP
Üye 10 Kasım 2022
2

Yakın aile bireylerinin evlenmesiyle dünyaya gelen çocuklarda neden genetik problemler oluşabiliyor?

Evrim sürecinde bir canlı türünün neslini sürdürebilmesi için üremesi şart. Küçük topluluklarda ve/veya insan türünün sürekliliğinde bu çelişkili bir durum değil mi? Hayvan türlerinde de aynı problemler oluşabiliyor mu? İnsan veya hayvan topluluklarında bu durum nasıl kontrol edilebiliyordu? (Popülasyonun düşük olduğu ilkel zamanlarda)
214 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Miray Özkılıç
Moleküler biyoloji ve genetik öğrencisiyim 11 Kasım 2022

Hastalıklarımızın, özellikle de kalıtsal genetik hastakıklarımızın sebebi çoğunlukla anne babalarımız ve bize onlardan geçen hastalıklı genleridir. Öncelikle akrabalarımızla yakınlık derecesine bağlı olarak genom dizilimlerimiz benzer olur. Yani ne kadar yakın akrabamız ise o kadar bize benzer bir genom dizilimime sahiptir. Bu olayı basit bir şekilde anlatmamız gerekirse A ve B genini düşünebiliriz. Annemizde A çekinik hastalıklı geni babamızda ise B çekinik hastalıklı geni var diyelim. İkisi de bize aktarıldığında çekinik olduklarından dolayı bizi sadece taşıyıcı yaparlar. Ama eğer Anne ve Baba akraba iseler ve bu akrabalık yakın ise bu bahsettiğimiz çekinik genlerin ikisinde de bulunma olasılığı artar. Ve eğer bu bahsettiğimiz tek ebeveynden gelince bir zararı olmayan çekinik hastalıklı genler iki ebeveynden birden gelince baskın fenotipe sahip olur ve hastalığın bizde olmasını sağlar. Yani hem Anne hem Babada A çekinik hastalıklı geni varsa bu bizde iki tane A çekinik hastalıklı gen yapar ve fenotipimizi etkiler. Hayvanlarda ise türüne bağlı olmak üzere bu çoğu zaman bizimle benzer olabiliyor. Akraba özellikle kardeş/kardeş çocuk/ebeveyn çiftleşmesi yapılan hayvanlarda da yine genetik hastalıkların çıkma oranı yükseliyor, bunun dışında daha cılız olma, organ yetmezliği gibi sorunlarla uğraşabiliyorlar. Tabiki bu her tür için geçerli değil ve diğer türler için ayrıntılı bir bilgim açıkçası yok ama bildiğim kadarını düzgün bir şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım anlaşılır olmuştur

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close