Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Yabancılaşmanın önüne geçecek temel eğitim argümanları nelerdir?

Sanayi Teknoloji insan hayatına girdikten sonra insanın kendine ve topluma yabancılaşması söz konusu olmuştur. Bu olumsuzluğun önüne geçecek temel eğitim argümanları konusunda bir seminer hazırlama. Hocalarım biraz yardımcı olurlarsa sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim iyi ki varsınız.
316 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
esat kudret
esat kudret
107K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Mutlak değildir, sadece bir taslak önerisidir!

Yabancılaşma kavramının tarihsel süreç içerisinde farklı tanımları ile başlamanı öneririm.

Tüm Reklamları Kapat

Ardından bu olgunun tarih sahnesine çıkış hikayesine değinmen gerekiyor. Burada başta Yahudilik olmak üzere bütün göksel dinlerin çıkış kökeni bir ip ucu verecektir.

Buradan toplumlar tarihine bir giriş ve ilkel komünal toplumun, köleci toplumun, feodal toplumun ve en son içinde yaşadığımız kapitalist toplumun insan ve üretim ilişkilerine değinebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Sonrasında evrime atıf yaparak alt yapı nedir, üst yapı nedir ona değinmek gerekir.

Karşına kardeşliği bozan ve sermayenin tahakkümüne giden özel mülkiyet çıkacak.

Oradan dosdoğru devam edersen kapitalist toplumun hücrelerine ulaşırsın. Özel mülkiyet, artı değer ve sömürü çarkı.

Bundan sonra bu yol seni sınıf kavramına götürecek, Bugün hali hazırda var olan burjuvazi ve karşıtı olan işçi sınıfına.

Biri gücü elinde tutmak ve bu sömürü çarkını sürdürebilmek uğraşı verirken öteki (işçi sınıfı) özgürleşme ve emeği merkeze alan bir bölüşümü egemen kılma derdinde.

Egemen burjuva sınıfı olunca işçinin bunun farkına (gücünün farkına ) varmaması için haliyle hamle üstüne hamle yapacak.

Bundan sonraki durak işbölümü nedeni ile bilginin ve üretimin parçalı hali ve bunun toplumsal yansımaları olacak.

Bir diğer ve en önemli durak üretileni üretenin kendi ürettiğine sahip olamaması dediğimiz, emekçinin ürettiği nesnenin de nesnesi olması olacak. Yani nesneleşme. İşte bu modern yabancılaşmanın artık su yüzüne çıkmış halidir.

Tüm Reklamları Kapat

Aşırı iş yoğunluğu, stres, insan olmanın farkına vardıracak etkinliklerden mahrumiyet, sosyal bir varlık oluşun unutturuluşu ve fabrikaların çarklarının birer dişlisine giden yolculuk tepe noktasıdır.

Bundan sonra derin umutsuzluk bireysel kurtuluş yalanına giden kapıyı aralar ve insan toplumsal bir varlık olduğunu inkar ederek yabancılaşmanın da ötesine gider. Bu yozlaşmadır.

Bu sürecin toplumda genel geçer (yasal, ahlaki, toplumsal vb.) norm oluşu artık toplumsal çürümedir.

Tek bir çözüm önerisi vardır. Çarkı gerirsin geri işletip her durağı ortadan kaldırmak. Bu da ancak mücadele ile mümkün gibi görünüyor. Yani her değeri yaratanın, işçinin, emekçinin, kendi yarattığına, emeğine sahip çıkmasının zorunluluğu aynı zaman da kurtuluşun adresidir.

Şayet bu tespitler size, mantığınıza, aklınız ve öngörülerinize uygunsa, bundan sonrası her bir başlığı bir slayta dönüştürmek ve sunumu slaytlar eşliğinde yapmak olacaktır. Bu konuda söyleyebileceğim bu. Umarım yararı olur. Daha önce de buna benzer sorduğunuz soruya yönelik cevap içeriğinden ve kaynaklardan da yararlanabilirsiniz. Sevgiyle.

Kaynaklar

  1. Karl Marx. (2000). Yabancılaşma. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 201.
  2. Temel Demirer, et al. (1999). Yabancılaşma. Yayınevi: öteki yayınevi. sf: 112.
  3. Server Tanilli. (2015). Yüzyılların Gerçeği Ve Mirası 1. Cilt. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. sf: 552.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Hindistan'ın Ay'da İşi Ne?
Hindistan'ın Ay'da İşi Ne?
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde "Jetlag" Hisseder mi? | Arılarda İnsan Gibi Zaman Algısı
Su Altına Daldığınızda Neden
Su Altına Daldığınızda Neden "Huzur" Hissediyorsunuz?
Erken Ölüm Riskinizi Şimdi Test Edin!
Erken Ölüm Riskinizi Şimdi Test Edin!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close