Örnek vermek gerekirse mesela a kişisi kırmızı bir renge bakıyor, b kişisi de kırmızıya bakıyorsa (a kişisine göre) fakat b kişisi a kişisine göre maviye bakıyorsa fakat ikisi de buna kırmızı diyorsa?
Buna "Qualia" diye bir isim veriliyor felsefede. Yani ifade edilemeyen, fiziksel özellikleri dışında her bir kişide uyandırdığı ham duygu. Çünkü bizde bir duygu da uyandırıyor renkler. Mesela doğuştan kör birisine kırmızı anlatmaya çalıştığında "sıcak" gibi ifadeler kullanıldığı gözlenmiş. Şimdilik bu Qualia dilin yetersizliği ile açıklanıyor.
Dediğine net cevap verilemez. Ama öyleyse hiçbir şey genel olarak bilinemez demektir , renkle kalmaz. Bu daha çok sofistler gibi. "İnsan her şeyin ölçüsüdür." Senin hissettiğin soğuk ve benim hissettiğim nereden baksan farklı olabilir. O zaman için herkes için geçerli bir doğrudan söz edilemez. Ama eğer öyleyse bu renk farklı görme olayı her renk gördüğümüz nesne de geçerli midir ? Belki bize belirli nesneler olduğu halinde ki renginde gözükebilirdi, eğer öyle olmasa bile bilim bu şekilde bir nesne tasarlayabilirdi ve herkes ortak ne gördüğünü söyler ve diğer farklı renkli gördüğü nesneler ile karşılaştırırdı ve sorunun cevabı olduğunu öğrenebilirdi. Bu bir şey getirmez ve kanıtlamaz ben sadece bir düşünce deneyi gerçekleştirdim ve en az sorunuz kadar cevabimda ki düşünce deneyi de bir ihtimal.
Başka bir eleştiri daha getirilebilir. Ludwig wittgenstein bunu reddederdi. Sarıya asla kırmızı denilenemezdi. Sarı da kırmızı gözükemezdi. Yani dilin bir anlamı olduğu için bu mümkün olamazdı.