Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Vücudumuzdaki kasları nasıl hareket ettirebiliyoruz?

308 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Kaslar beyinden gelen komutlarla hareket eder. Motor nöron adı verilen ve omurilikte bulunan sinir hücreleri, beynin kaslarla iletişim kurmasının tek yoludur. Omuriliğin içinde bulunan bir motor nöron ateşlendiğinde impuls, ilgili nöronun uzun ve oldukça ince uçlarından (aksonlarından) kaslara iletilir ve bu iletim sonucunda bir kimyasal salgılanır.

Kaslar bir uzatma merdiveninin iki parçasının birbirinin yanından kayarak geçmesini ve ardından belirli bir konumda kilitlenmesini sağlayan türden bir mekanizma olan mandal mekanizması ile birbirine uzunlamasına bağlanmış uzun liflerden oluşur. Motor nörondan gelen kimyasal uyarı kasa eriştiğinde kas lifleri birbirinin yanından geçerek ve birbirlerinin üzerine binerek kasın kısalmasını ve kalınlaşmasını sağlar. Sinirlerden gelen uyarılar sonlandığında ise kas lifleri orijinal konumlarına geri döner.

Her bir motor nöron sadece tek bir kasa, örneğin üst kolunuzun ön tarafında bulunan ve ön kolunuzu kaldıran bisepse ya da arka tarafta bulunan ve ön kolunuzu uzatan triseps kasına bağlanır. Ancak hareket ederken asla "Pazumu iki santim kasmak ve trisepsimi iki santim gevşetmek istiyorum" diye düşünmezsiniz - bunun yerine "Bu pastayı ağzıma koymak istiyorum!" diye düşünürsünüz.

Tüm Reklamları Kapat

Peki beyin bir şeyi ağzınıza götürmek gibi genel bir düşünceyi kaslara gönderilecek özel komutlar haline nasıl dönüştürür? Tabi ki de aşamalı olarak. Serebral korteksteki nöronlara verilen komutlar koordine hareketleri (keki kaldır, topa vur, selam ver, vb.) işler. Ardından korteks omurilikteki motor nöronların üstünü kaplayan bir tür konsola bağlanır. Bu konsol, kolun uzaydaki konumunu yukarı-aşağı, sol-sağ düzlemlerinde belirler. İstenen her kol pozisyonu daha sonra her bir motor nöron ve kasa özel komutların bir koleksiyonu olarak iletilir.[1]

Kaynaklar

  1. B. Finlay. How Does Your Body Move? Does The Brain Send It Messages?. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close