Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Virüsün canlılığını devam ettirebilmesi için konak canlıyı öldürmemesi mi gerekir?

Böyle bir şey duydum yani korona gittikçe zararsızlaşacak dediler doğru mu? Virüsler çok hızlı evrimleşir, korona giderek konak canlısını öldürmeyen bir virüse dönüşür mü?
398 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Furkan Can Özdemir
Üniversite Öğrencisi

Virüs nüfusu hücre bölünmesi yoluyla artmamaktadır çünkü virüsler birer hücre değillerdir. Bunun yerine, kendilerinin birden fazla kopyasını üretmek için bir konak hücrenin organellerini, moleküllerini ve metabolizmasını kullanırlar, konağa kendi parçalarını kopyalattırıp bu parçaları yine konakta birleştirirler.(vikipedi)

Aslına bakacak olursak virüsler protein ve tek tip nükleik asitten oluştukları için konak hücrelerin içine girmeden çoğalamazlar. Hatta virüsler için hücre dışında canlı ifadesini kullanmak da pek doğru olmayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Virüsler konak hücrelere tutunduktan sonra o hücrenin içine genetik materyalini bırakır.Protein kılıf hücre dışında kalır. Hücre içine giren genetik materyal hücrenin ATP,enzim ve organellerini kullanarak genetik materyalini hızla çoğaltır. Ardından yine hücrenin proteinlerini kullanarak her bir genetik materyaline protein kılıf üretir. Üretim durmadan devam ettiği için hücre bir süre sonra parçalanır ve çoğalan virüsler çevre hücrelere tutunarak onlarda da aynı süreci devam ettirir. Enfekte olan canlının vücut sıvıları vb. yollarla başka canlılara bulaşarak onları da enfekte eder. Ancak burada virüs enfekte ettiği canlının yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirip getiremediğine bakmaz. Kendini bu yönde evrimleştirmesi mümkün değildir. Virüslerin evrimi genellikle kodların yanlış okunup yazılmasıyla ilgili bir durumdur. İyi günler.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
GÖKberk TunÇ
Üniversite Biyoloji Bölümü Öğrencisi

Virüs'ün bir yöne doğru evrimi evet, bilinçli olarak mümkün olamaz zira zaten evrim böyle işlemez. Virüsler ve genetik materyali olan bütün "şeyler" bir amaç ile bilinçli bir şekilde evrim geçirmez. Evrim geçirme; istenilen ve yapılan bir şey değildir.

Virüslerin genel olarak evriminin nasıl olduğunun konuyla bir alakası yoktur. Olay tamamen doğal seçilim ile ilgilidir. Evet virüs konağını yaşatacak evrimleri geçirmez, bu evrimleri geçirmiş virüsler daha çok yayılma fırsatı bulur.

Tüm Reklamları Kapat

Uzun vadede neredeyse bütün asalakların, parazitlerin ve virüslerin öldürücü olmama yönünde evrimleşmiş olanları seçilime uğrar.

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Doğal Seçilim. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close