Virüslerin etkisizleştirilmesi veya yayılımının önlenmesi için aslında bir çok yol var :
- Virüsün doku hücresine bağlanırken ve kendini kaynaştırırken , kendini tutunduracağı ilgi çekici proteini taklit eden (bir bakıma sanki yakın elektronegatifliğe sahipmiş gibi benzer bir molekülü) kullanarak virüsün ona tutunmasını sağlamak.
- Virüsün doku hücresine tutunurken kendi özgül proteinin benzerini hücrelerimizin ilgili proteinine bağlayabilmek ve virüse tutunmak için bir olasılık bırakmamak.
- Virüsün tutunduktan sonra hücreyle kaynaşmasını engellemek için kimi hücre zarındaki proteinlerin işlevlerini inhibe eden bileşikler kullanmak.
- Kimi RNA virüslerinin , genomlarının devamlılığını sağlamak amacıyla hücrelerde DNA çevirimlerini yaptıkları ters transkriptaz enzimlerini ya da bu DNA'yı hücre genomuna bağlamayı katalizleyen enzimleri inhibe eden bileşikleri kullanmak.
- Virüsün DNA'sı hücrede etkin kılındıktan sonra bu DNA'dan mesajcı RNA üretimini sağlayan elemanların inhibisyonunu sağlamak.
- Virüs genomunun belirli bölgelerine bağlanarak genomu işlevsizleştirecek DNA/RNA parçaları sentezlemek.
Bunlar ve bunlardan daha komplike (örneğin virüslerin üretebileceği çift zincir RNA'ları hedefleyerek hücre ölümünü tetikleyen ve yayılımı önleyen -böylelikle bir çok farklı virüsle ilgili olan-) antiviral seçenekleri mevcuttur. Bir virüs farklı örneklerinden elde edilerek genomu sekanslanır , evrimsel ilişkisi incelenir , gerekli seçeneklere göre bileşikler üzerinde çalışılır ve bir tedavi olarak hastalarda kullanılması için belirli aşamalardan geçer. Aşılar elbette ki önlemlerin en dikkat çekicisi olabilir , ama virüsün etkilerine karşı veya virüsün yol açacağı salgınların önüne geçme ihtiyacımız için sadece aşılara muhtaç değiliz.
Tüm Reklamları Kapat
Kaynaklar
- Yazar Yok. Amboss. (18 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Mit Haber Sayfası . (18 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı