Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mesut Yiğit
Mesut Yiğit
50K UP
Üye
1

Virüslere karşı neden aşılara muhtacız ?

Bilindiği üzere bakterilere karşı antibakteriyeller. parazitlere karşı antiparazitler var. Bu ilaçlar parazit ve bakterileri yok edebiliyor. Peki neden antivirallerin kullanımı sınırlıdır ve sayıları azdır ve neden virüslere karşı aşıya muhtaç insanoğlu ?
127 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Alperen Gezici
Öğrenci , Okur

Virüslerin etkisizleştirilmesi veya yayılımının önlenmesi için aslında bir çok yol var :

  1. Virüsün doku hücresine bağlanırken ve kendini kaynaştırırken , kendini tutunduracağı ilgi çekici proteini taklit eden (bir bakıma sanki yakın elektronegatifliğe sahipmiş gibi benzer bir molekülü) kullanarak virüsün ona tutunmasını sağlamak.
  2. Virüsün doku hücresine tutunurken kendi özgül proteinin benzerini hücrelerimizin ilgili proteinine bağlayabilmek ve virüse tutunmak için bir olasılık bırakmamak.
  3. Virüsün tutunduktan sonra hücreyle kaynaşmasını engellemek için kimi hücre zarındaki proteinlerin işlevlerini inhibe eden bileşikler kullanmak.
  4. Kimi RNA virüslerinin , genomlarının devamlılığını sağlamak amacıyla hücrelerde DNA çevirimlerini yaptıkları ters transkriptaz enzimlerini ya da bu DNA'yı hücre genomuna bağlamayı katalizleyen enzimleri inhibe eden bileşikleri kullanmak.
  5. Virüsün DNA'sı hücrede etkin kılındıktan sonra bu DNA'dan mesajcı RNA üretimini sağlayan elemanların inhibisyonunu sağlamak.
  6. Virüs genomunun belirli bölgelerine bağlanarak genomu işlevsizleştirecek DNA/RNA parçaları sentezlemek.

Bunlar ve bunlardan daha komplike (örneğin virüslerin üretebileceği çift zincir RNA'ları hedefleyerek hücre ölümünü tetikleyen ve yayılımı önleyen -böylelikle bir çok farklı virüsle ilgili olan-) antiviral seçenekleri mevcuttur. Bir virüs farklı örneklerinden elde edilerek genomu sekanslanır , evrimsel ilişkisi incelenir , gerekli seçeneklere göre bileşikler üzerinde çalışılır ve bir tedavi olarak hastalarda kullanılması için belirli aşamalardan geçer. Aşılar elbette ki önlemlerin en dikkat çekicisi olabilir , ama virüsün etkilerine karşı veya virüsün yol açacağı salgınların önüne geçme ihtiyacımız için sadece aşılara muhtaç değiliz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Amboss. (18 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Mit Haber Sayfası . (18 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close