Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Virüsler bazı yerlerde asılı kalabilir mi?

Bir yerde görmüştüm virüsler cansızlıktan canlılığa geçiştir, bir hücreye bağlı olmadan yaşayamaz. Ne kadar doğrudur bilinmez.
373 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Helin Polat
Helin Polat
32K UP
MedStd

Kendi genomunu ve proteinini sentezlemek için başka bir hücreye muhtaçtır. Asılı kalma ya da yüzeylerde canlılığını koruma aşaması henüz kesinleştirilmiş değil. internette ve çeşitli haber kanallarında bu konuyla alakalı veriler paylaşılıyor fakat kesin bir deney sonucu yok. bu yüzden sağlık bakanlığımız ve bilim kurulumuz da dahil olmak üzere ortalama 6 -8 saat kaldığını düşünelim diyor. Yüzeyde kaldıktan sonra enfektivite düzeyindeki değişimler de araştırma konusu. Bu alanda yeni bilgileri ingilizce arama yaparak google üzerinden de takip edebilirsiniz.

240 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Emre Çelik
Öğrenci

Virüslerin cansız kabul ettiğimizde bir dış etken olmaksızın bir noktada varlığını sürdürmesi çok doğal görünüyor. Ancak virüsün türüne göre sizin asılı kalma olarak tabir ettiğiniz süre değişebiliyor. Bunları yalnızca okuduklarımdan edindiğim tecrübeyle anlatıyorum. Anladığım kadarıyla bir virüs farklı yüzeylerde farklı sürelerde varlığını koruyor. Ancak bir süre sonra etkinliğini yitiriyor ve viral etkisi ortadan kalkmış oluyor. Korona için 19 güne kadar çıkabildiğini okumuştum. Tabi aynı yüzeyde farklı virüslerin "askıda kalma" süreleri de değişken olabiliyor. Örneğin hepatit ile korona için süreler fark gösterebiliyor. Bununla birlikte örneğin H5N1 ile H1N1 gibi aynı cins virüslerin kendi içinde de "askıda kalma" süreleri muhtemelen değişiklik gösterecektir.

13 Mart 2020 tarihinde yayınlanan Neeltje van Doremalen öncülüğünde çeşitli kurumlarca ortak yapılan araştırmaya göre; HCoV-19 virüsü bakır yüzeyde 8, karton yüzeyde 48, çelik ve plastik yüzeylerde ise 96 saate kadar bozulmayabiliyor.1

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Aerosol And Surface Stability Of Hcov-19 (Sars-Cov-2) Compared To Sars-Cov-1. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close