Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Virüs mutasyon geçirdiyse geliştirilen mrna aşıları bu durumdan etkilenecek mi?

347 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Coronaviruslerle ilgili bilgi ve deneyimimiz SARS-COV-2'den ibaret değil. Coronaviruslerin mutasyon hızı diğer RNA virüslerden daha yavaş, sebebi de "proofreading" yani RNA'nın kendini kopyalaması sırasında düzeltme işlemi gören enzimin varlığı.

Yine de şimdiye kadar elde edilen SARS-COV-2 izolatlarında bazı genetik değişiklikler görüldü. Tabi ki her değişiklik anlamlı değil, önemli olan antijeniteyi etkileyen bir değişikliğin olması. Bir örnek linkteki makalede saptanan değişiklik: D614G mutasyonu virüsün konakçı hücresine bağlanmasını kolaylaştıran bir mutasyon. Bu mutasyonu taşıyan virüs izolatlarının hızlı bir şekilde yaygınlaştığı görülmüş. Fakat bu hastalarda daha fazla RNA tespitine sebep olmakla birlikte hastalık belirtileri ve hastalığın şiddetinde bir değişiklik göstermemiş.

Aşı suşlarının zaman içerisinde etkinliğini kaybetme durumu zaten her daim var. Konvensiyonel aşılar da zamanla sahada varolan suşdan farklılaşabiliyor. Bu hastalık yapıcı etkenin karakteriyle ilintili. Influenza yani grip için her sene yeni suş tayin edilmesi gerekiyor mesela.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat Coronavirus aşıları için kendi çalışma alanım olan tavuk yetiştiriciliğinden örnek vericek olursam belki 40 yıldır Infeksiyöz Bronşitis Virüs (tavuklarda enfeksiyon oluşturan Coronavirus) için 3-4 farklı konvensiyonel canlı aşı suşuyla korunma sağlanıyor (bunlar, 1.000, 5000 veya 10.000 baş hayvanın aynı çatı altında olduğu endüstriyel tavuk yetiştiriciliği örnekleri).

maRNA aşıları aslında burada konvensiyonel aşıdan daha avsntajlı çünkü çok kısa bir sürede yeni aşı suşu tasarlayıp kısa zamanda üretebiliyorsunuz.

241 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. Callaway. Coronavirus Mutasyon Geçiriyor Peki Bunun Bir Önemi Var Mı?. (16 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 4 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close