Viroitlerin evrim süreci, virüslerle başlar. Virüsler, hücrelerin içine girmek ve onları enfekte etmek için özel bir takım becerilere sahiptir. Viroitler, bu virüslere benzeyen yapılarıyla başlarlar, ancak daha da basittirler. Bu yüzden "gelişmişlik" seviyesi konusunda, söz konusu gelişme biraz sınırlı.
Viroitlerin en önemli özelliği, kendi bağımsız bir hücresel yapıları olmamasıdır. Aslında, viroitler sadece genetik materyali (RNA veya DNA) içeren bir kabuk gibidir. Bu yüzden bazen "genetik parazitler" olarak adlandırılırlar, çünkü başka bir organizma içinde yaşamak ve çoğalmak zorundadırlar.[1]
Ancak bütün bunlar, viroitlerin evrimsel bir avantajı olmadığı anlamına gelmez. Onlar, ana organizmaların içinde genetik bilgi taşıyarak, bazen faydalı mutasyonlara veya değişikliklere yol açabilirler.
Gelişmişlik konusuna geri dönersek, viroitlerin diğer organizmalara göre biraz daha "minimalist" olduklarını söyleyebiliriz. Bir hücre içinde yaşayabilme yetenekleri ve bazı moleküler işlevleri yerine getirebilmeleri, onları hayatta tutan şeydir. Yani, "canlı olmayan" bir yapı olarak, hayatta kalmak için oldukça basit ve etkili bir strateji geliştirmişler diye biliriz.
Kaynaklar
- Science Direct. Viroid. (1 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2023. Alındığı Yer: Science Direct | Arşiv Bağlantısı