Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Vasıflar bir varlığı mükemmellikten uzaklaştırır mı?

533 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Merhabalar.

Bazı filozoflar herhangi bir vasıfa sahip olmanın bir varlığı mükemmellikten uzaklaştırdığını, çünkü her vasfın bir sınırlamayı da beraberinde getirdiğini söylüyorlar. Sahip olunan her vasıf bir şeyin 'belirlenmesi' anlamına geliyor bu görüşe göre. Bu yüzden tam anlamıyla mükemmel olan bir varlığın hiçbir vasfa sahip olmaması gerektiğini, hiçbir şekilde belirlenmemesi gerektiğini düşünenler var.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu görüş, en azından bana, makul görünmüyor. Bazı vasıflar var ki, bunlara mükemmellikler diyebiliriz, onlara sahip olmak olmamaktan daha iyi. Mesela bir şeyler yapabilme yeteneğini düşünelim. Bir şeyler yapabilme yeteneğine sahip olmak bu yeteneğin yokluğuna kıyasla daha mükemmel bir durum gibi görünüyor. Yine iyi olmak, iyi olmamaktan; bilgili olmak bilgili olmamaktan daha iyi durumlar. Bu nedenle sahip olunan her vasfın bir varlığı mükemmellikten uzaklaştırdığını düşünmemiz pek de doğru görünmüyor. Bazı vasıflar bir varlığı mükemmellikten uzaklaştırırken, bazı vasıflarsa mükemmelliğe yaklaştırır demek daha makul.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Varoluş - varlık algısı açısından, nitelikli bir soru. Varlığın, öznitelikleri açısından değerlendirilmesi, ona yüklenen anlamla ayrışmasını sorgulamak açısından önemli.

Evrenimizde termodinamik ilkelerin 2. olan entropi hüküm sürdüğü için, baştan bilmemiz gereken bir şey var ki, o da bu evrende mükemmelliğin olamayacak olması. Büyük patlama sonrası, her şey bozulmaya gitmeye başladığı için, mükemmellik olasılığı sona ermiş oldu. Diğer yandan mükemmellik tanımı, bu şartlarda oluşmuş mükemmel olmayan bir beyin-zihin tanımı olması yönüyle, kendi içinde çelişen bir çıkmaza dönüşmekte. Yani bizim mükemmel olmayan zihnimizle ürettiğimiz mükemmellik tanımı öngörüsü, olası mükemmellikten (bu şartlarda bir mükemmellik söz konusu olsaydı) farklı olacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Bir varlık için kullanacağımız mükemmellik tanımlarının hepsi de olası mükemmelliği karşılayamayacaktır. Buna rağmen kendi mükemmellik tanımımızı referans alarak ilerlersek, bir varlığın vasıflarının olması demek, vasfın neden olduğu nitelik açısından derecelenmesi, niteliğin yapabilitesi açısından bir hiyerarşiye girmesi demek olacağı için, olabilecek en üst seviyeye göre daima eksik kalma ihtimali söz konusu olacaktır. Kendi mükemmellik tanımımıza göre, niteliğin ulaşabileceği en üst seviye, varlık için belirleyici unsur olacaktır. Diğer yandan farklı vasıflar, farklı nitelikleri beraberinde getireceği için, bir varlığın her nitelikte kendi mükemmel tanımımızda olmayacağını düşünürsek, bir niteliği bizim mükemmel tanımımızı karşılasa bile, büyük ihtimalle diğerlerinde durum böyle olmayacaktır. Bu nedenle bazı teorik açıkları görmezden gelirsek, bir varlığı vasıflarıyla tanımlayan, ve bu vasıflar üzerinden mükemmellik arayışının olması, bu varlığın söz konusu mükemmellikten uzaklaşması demek olacaktır. Ancak, büyük resme bakarsak, büyük ihtimalle, doğada bizim sanal mükemmellik tanımımızın yerinin olmaması, bizim tanımımıza göre mükemmellikten uzaklaşan varlığın, doğadaki gereklilik prensibi açısından asıl olması gereken halinin tanımlanması demek olacaktır. Çünkü doğa, bize göre eksik ya da sorunlu gibi görünen niteliklerin birbiriyle sağladığı bütünlük üzerinden işler.

Henüz kendisini bile tam olarak anlayamayan insanın, bir varlığın hangi kriterlere hangi referanslara göre değerlendirebileceğini belirlemesi özellikle de büyük resmi görmeden pek de mümkün değil gibi.

168 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close