Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Pul
Ömer Pul
100K UP
Üye 31 Ocak 2024 1 Cevap
4

Varsayalım ki ışıksın hızını %99.999 hızıyla hareket ediyoruz bu kadar yüksek hızdan sonra nasıl duracağız yada durmak için ne kadar mesafe katecegiz?

Işık hızına çok yakın bir hizla hareket ettiğimi düşünelim bir uzay gemisinin içinde hareket ediyoruz, durmak için ne kullanacağız dururken içerdeki insanlara hiçbir şey olmayacak mı? Işık hızına gitmek sıkıntı, evet peki durmakta bir sıkıntı değil mi ?
213 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berat Aybar
Berat Aybar
1,872 UP
Fiziğe meraklı bir gencim. 31 Ocak 2024

Öncelikle ışık hızının maddeler üzerinde oluşturduğu etkiyi yok saymak durumundayız çünkü aksi halde sorunun bir mantığı olmayacaktır. Uzay gemisi uzayda yani vakumda ışık hızında hareket ederken burada sürtünme kuvveti olmayacaktır dolayısıyla bu durmamızı hayli kolaylaştırır. Burada Isaac Newton'un mekanik denklemlerinden V=AT ifadesini kullanabiliriz. Duracağımızda hızımız 0 olacağından ifadeyi açmaya gerek duymadık. V ışık hızı, A geminin motorunun gücünün oluşturacağı yavaşlama ivmesi, T de geçen zamandır. V yapılan deneyler sonucu yaklaşıl 299.792.458 metre/saniye bulunmuştur. Bu hayli büyük bir sayıdır. Burada geçen zaman motorun gücüyle alakalıdır diyebiliriz motor gücü arttıkça zaman azalacaktır. Ayrıca Newton'un V^2=2AX eşitliğinden de ne kadar yol gidileceğini bulabiliriz. Geminin ağır olduğunu da varsayarsak A'yı yaklaşık 10 metre/saniye^2 olarak aldığımızda, T yaklaşıl 950 yıl kadar süre etmektedir. Bu süreyi ivmeyi 2 katına çıkararak 2 kat azaltabiliriz mesela. Lakin görüyoruz ki ışık hızına çıkmış olan bir uzay gemisini durdurmamız çok mümkün görünmemekte lakin ileride neler olacağını bilemeyiz :).[1][2]

Kaynaklar

  1. Val Hanrahan, Roger Porkess, et al. (2004). Additional Mathematics For Ocr. ISBN: 9780340869604. Yayınevi: Hodder & Stoughton. sf: 219.
  2. Keith Johnson. (2001). Physics For You. ISBN: 9780748762361. Yayınevi: Nelson Thornes. sf: 135.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close