Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Üye
0

Varoluş yorumunu netleştirmek için SOMUT kanıt beklemek, kavramsal bir çelişki değil midir?

Bir tasarımcının olduğuna da, olmadığına da somut kanıt bulunamayacağı için, sanki kanıt olmadığı için bir sonucu benimsemiş gibi görünmek kavramsal bir çelişki değil midir....
917 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

İnanmak için kanıta gerek yok. Sadece inanma ihtiyacı gerekiyor. Kanıtı olmayan bir şeye inanmak da seçilebilir, inanmamak da. Kişiye kalmış bir durum. Kendi düşüncemi söyleyecek olursam;

Tanrı inancına sahip olmayan kişiler için:

Tüm Reklamları Kapat

Tanrı inancına sahip olmayıp da herhangi bir kanıt olmadığı için inanmayan kişiler için bir çelişki olduğunu düşünmüyorum. "İnanma ihtiyacı hissetmiyorum zaten kanıt da yok, neden inanayım? Kanıt gelirse düşünürüm." diye düşünüyorlar. Garajdaki ejder gibi. "Isısız alev püskürten, görünmez, cisimsiz, havada uçan bir ejder ile aslında hiç var olmayan bir ejder arasında ne fark var? Orada onun var olduğunu düşünmeme bir sebep yok o yüzden inanmıyorum." diyorlar.

Tanrı inancına sahip olan kişiler için:

Tüm Reklamları Kapat

Bu kişilerin ise o ejderin olduğuna inanmaya ihtiyaçları var. Asla bilemesek de orada olduğuna inanma ihtiyacı duyuyorlar ve inanıyorlar. Sorun ise inanmak için kanıta gerek yokken inanma ihtiyacı yeterli gelmeyip "kanıt" bulmaya çalışınca ortaya çıkıyor. Bir alev görünce "Bak, işte ejderin alevi. Gördün mü al işte kanıt. Ben bu yüzden inanıyorum." deyince. Yani zaten o ejdere inandığı için o alevi kendi inancına göre yorumladığını bilmeden inanıp bir de inanmak için kanıt bekleyince oluşuyor sorun.

Somut kanıt bekleyenlerden Tanrı inancına sahip olan kişinin "Ben bu alevin ejderin alevi olduğuna inanıyorum." Tanrı inancına sahip olmayan kişinin ise "Bu alevin ejderin alevi olduğunu düşünmeme sebep olacak bir kanıt yok, bunun ejderin alevi olduğunu düşünmem için bir sebep de yok zaten, o yüzden bu alevin ejderin alevi olduğuna inanmıyorum." demesinin en mantıklısı olduğunu düşünüyorum.

408 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Düşünür
Orijinal Soru: Tanrı, kavramı gereği madde üstü (yani metafiziksel) bir varlık olduğu için Tanrı’yı bilimsel olarak “var” veya “yok” kabul etmek hatalı bir metod mu?

Merhabalar Yusuf İğın

Hayır tanrıyı reddetmek hatalı bir metod değildir. Çünkü bilimde ispatlanamamış her şey '' boş hipotez'' sınıfına girer. Bunun maddeüstü yada metafizik gibi şeyler hiç farketmez bir şeyin kanıtı yoksa bilimsel olarak yanlıştır. Ki eğerki bir tanrı varsa bizim ona inanmamızı bekliyorsa bize bir kanıt sunması gerekir ki inanalım ama ne mucize ne kanıt hiçbir şey göremiyoruz. Tarih boyunca binlerce din gelip geçti oradaki tanrı tasvirlerine bakıyoruz, sadece kendi içinde çelişen ve hatalı şeyler görüyoruz. Bu muslumanlık içinde, Hristiyanlık için de geçerli bir durum. Ayrıca tarih boyunca her din insanları kandırmak için kullanılıyor, açıklanamayan şeyleri kendince hikayeler bulmak için çabalanıyor, yoksullara şükrettirip sosyal karışık çıkartılmaması için de kullanılıyor. Şahsi fikrimi söyliyim tanrı yoktur, dinler insan uydurmasıdır. Çocukluğundan beri tanrı ile iç içe büyürseniz sizin de tanrıyı reddetme yada tanrıdan bağımsız bir evren düşünmek zorlaşır. Bu yüzden genel düşüncede ya tanrı vardır yada bilinmezdir. Ama şahsi fikrim tanrının var olmasının çok düşük bir ihtimal olduğudur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu olaya kanıtlanabilir beklentilerle yaklaşıyorum çünkü ben bir insanım ve benim inanmak yada öğrenmek için kanıt gibi somut şeylere ihtiyacım var. Sen bana matematik öğretip kuantum fiziğini sorarsan sınavdan 0 alırım çünkü benim bildiğim bilgilerin dışına çıkıyorsun. Maddesel ortama göre düşünebilen canlıların bambaşka boyuttaki bir varlığa inanıp anlamasını beklemek saçmalıktır. Ben buna inanamam bilemem öğrenmem, doğru bile olsa tanrıyı bulamam. Heleki insanlık tarihine bakınca ve günümüze ulaşan dini kaynakların hatalarını görünce tanrının insan uydurması bir varlık olduğu fikri daha doğru geliyor. Bu yüzden -tanrı yoktur - demek hatalı bir metod olmaz.

124 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close