Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Varlık zorunlu olan mıdır? Hiçlik bir yanılsama olabilir mi?

Bu konu hakkında görüşlerinizi merak ediyorum
380 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Shiki Granbell
Gözlemci

Varlığın zorunluluğu, öznenin ne olduğuyla ilişkili bir kavramdır. Örneğin bizler zorunlu varlıklar değiliz, fakat tanrı zorunlu varlık olmak zorundadır. Bizler olasılıklar denizinde yüzen ve gerçekleşmeye meyilli bazı durumları temsil ederiz. Tanrı ise bunlara ilineksel değildir.

Ontoloji de varlığı üç gruba ayırabiliriz.

1. İmkansız varlık

Tüm Reklamları Kapat

2. Mümkün varlık

3. Zorunlu varlık

İmkansız varlık var olamaz. Çünkü onun var olmasını sağlayacak herhangi bir olasılık bulunmamaktadır.

Mümkün varlık olumsal derecededir. Bu da bizler oluyoruz. Var olması ve olmaması mümkün konumdayız.

Tüm Reklamları Kapat

Zorunlu varlık ise tanrı olmaktadır. Ebedi ve kalıcı niteliklerini güder. O imkansız ve mümkün varlıkların tümelidir.

Zorunlu varlıktan kastın 'varlığın var olması için gerçekleşecek olasılık zorunluluğu' ise bu yine de onu olumsal yapar. Evrenimiz de olasılıklar neden sonuç ilişkisine göre değişkenlik gösterir. Bizlerin zorunlu varlık olması rasyonelist olarak imkansız, hipotezsel olarak mümkün olabilir. Varlık yorumlayış biçimlerimiz de anlaşılır ve çözümlemesi kolay olabilmesi içindir. Örneğin 2+2=4 sadece bizlerin hesaplamaları doğru çıkardığı yanılsamasına itmektedir. Bu çözümleme her zaman doğru değildir, sadece hesaplarımızın bizleri doğruya ittiğine inandığımız zamanlar 4'tür. Felsefe de aynı mantıkla işler.

Hiçlik kavramı bizlerin hakikatidir. Bu bir paradokstur. Bir şey yoksa tecrübe yoktur, bu durumda tecrübe edilecek bir şeyin olmamasıyla yokluğa yok demek hatadır. Örneğin varlığın var olduğunu deneyimlerin aracılığıyla bilebilirsin, var olduğuna yönelik düşünerek ve özdeş hipotezler üreterek başkalarının da var olduğu çıkarımına varabilirsin. Ama yokluğa bir tanım getiremezsin. Varlığı hayal edebilir ama yokluğu hayal edemezsin. Sadece siyah bir alan görürsün ve o da var olur.

'Var olan var olanın ölçüsüdür' bu söyleyiş hatalıdır. Var olduğumuzu bilmemiz için yokluğu tecrübe etmek zorundayız. Bunu iyilik ve kötülük olarak imgeleyebiliriz. İyilikler dünyasında varlığını sürdürdüğünü düşün, iyilikler dünyasında yaşadığını söylemen olanaksızdır. Çünkü kötü kavramını deneyimlemedin, var olanın nesneye anlam verebilmesi için bir ölçüte gereksinimi vardır.

Dolayısıyla var olduğumuzu bilemeyiz, olasılıklı varlık konuklarımız bizleri sorunlara maruz bırakmaktadır. 2+2=4 örneği gibi, ya tanımlarımız hatalıdır ya da her şey bizler için bilinemezliktedir.

164 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close