Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Aksu
Üye
0

Varlık varlığını nasıl surdurebiliyor?

253 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
180K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bütün varlıkların varlık sebebi enerjidir.

Kimi varlıklar (cansız) kendi varoluşu ile sahip olduğu enerji tükenene kadar, kimi varlıklar (Canlılar) ise, hem kendilerinde var olan hem de her azaldığında başka varlıkların varlığına son vererek ve onlardan aldığı enerji tükenene kadar varlığını sürdürür (dışarıdan ve yıkıcı bir dış müdahale olmadığı sürece).

Bu bir yıldız için de, bir kaya için de bir canlı için de geçerlidir. Ve enerjileri tükendiğinde (Onlara içkin, bünyelerinde bulunan) varlıkları sona erecek. Enerji de sonsuz olmadığına göre ve her yeni madde ürettiğinde eser miktarda fire verdiğine göre, evrenin geneli için bütünden tekile doğru bir yolculuğun adı olan ; "düzenden düzensizliğe" yolculuk olarak ifade edilen entropi, bütün varlıkların varlıklarının kaçınılmaz olarak bir sona doğru yol aldığının en büyük kanıtı.

Tüm Reklamları Kapat

Dünyamız özelinde ve cansız varlıklar için durum farklı değildir. Cansız varlıklar için, aşınma, ayrışma, çözünme, bozulma vb. ömrü belirleyicidir. Buna doğada yok olma, kaybolma süresi denir. Örneğin metaller ortalama 100 yılda, plastik 1000 yılda, cam 4000 yılda ayrışıp yok olur.

Fakat canlılar için durum farklıdır. Örneğin biz insanlar için normalde doğal olan ortalama ömür 38-40 yıldır. Fakat gerek tıbbın gelişmesi gerek modern yaşam ve buna bağlı gıda vb. temini (başkasının yaşamına son verme) sayesinde bugün için ortalama yaşam süresi dünya geneli 2020 verilerine göre 73,2’dir.

Başa dönersek; biz canlıların varlığını olağanın ( cansız varlıkların) aksine uzatabilmesinin tek temel yolu, vücudumuzun tükenen enerji ihtiyacını günlük olarak başka canlı ve cansız varlıklardan transfer etmesidir. Buna nazikçe ödünç alma da diyebiliriz.

Fakat buna rağmen bu sonsuza kadar sürmez. Neticede bizlerin de bağlı olduğu, kaynakları sınırlı olan kapalı bir sistemde, dünyada yaşıyoruz. Yeni yerler keşfedip "sömürgeleştiremediğimiz" sürece bunun da sonu gelecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Hatta bunu evrendeki tüm varlıkların üzerinde bir hükümranlık kurarak sürdürsek bile, eninde sonunda entropi adını verdiğimiz, enerjinin tekrar madde üretemeyecek denli küçük ölçekli, evrene dağılışı nedeni ile varlığımız son bulacaktır. Buna evrenin ısıl ölümü adı verilmektedir.

Ve aynı zamanda canlı ve cansız tüm varlıkların da "ölümü".

Hemen yarın değil tabi. Temenni ederim ki olmaz, fakat bu gidişle türümüzün daha birinci basamakta bile, bindiği dalı keseceği için, kendi sonunu getirme ihtimali de ne yazık ki güçlü bir ihtimal.

Küresel ısınmanın geri döndürülemez boyutlara ulaşmış olması geri sayımın başladığının en önemli işaretidir. Bundan sonrası için bilim ve bilim insanlar dışında bir kurtarıcımız olduğu kanısında değilim. Bir de bunlara sahip çıkacak homo sapiensler...(Bilge İnsanlar)

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close