Ontoloji yüzyıllardır süregelen bir tartışmanın ucunda. Varlık var mı-yok mu, bana kalırsa görecelilikten ibaret. Var olan şey gerçekliğe dayalıdır, var olan gerçek olduğuna göre, gerçek olmak için de var olmak zorunlu hale gelir. Gorgiasın aksine, ona göre hiçbir şey yoktur, bir şey varsa bile bilinemez, bilinse bile başkalarına aktarılamaz. Bu konuya daha fazla girmicem, sadece konunun konumunu göstersem anlaşılır olabilir (kaynak aşağıda).
Hiçlik, kelime manasıyla yokluktur. Yok olan biri ya da bir şey için var olduğu söylenemez. Örneğin kalem kutunda bir kalemin yoksa kalemim var demezsin, ya da bir evin yoksa evim var demezsin. Bence bu yaratılış mantığına da aykırı, eğer yokluk değilde varlık yer tutmuş olsaydı, Tanrı yoktan var edemez, var olan ile oynama-bozma eylemi gösterebilirdi. Eğer hiçlik var olsaydı, kalemin olmadığında kalemim var, evin olmadığında da evim var diyebilirdin. Dolayısıyla hepsi tek bir yerden geldiğine göre hiçlik tümel denilebilir. Tabii bu hipotez, dindarlar için geçerli.
Hiçlik vardır mantığı varlık yoktur ile aynı gruba sokulabilir. Hiçlik kipi anlamını yitirdiği içinde egzistansiyalist felsefe nihilizme dönüşüyor.
Tabiri caizse hiçlik yokluktur yani, onun hakkında tecrübe edilen bir şey olmadığından var olanın onun hakkında yorum yapamaması gerekir. Örneğin bana hiç aklına gelmeyecek bir şey söyle desem ne derdin? Bir şey söyleyemezdin çünkü aklına gelenlerin hepsi var olmuş olur. Var olan sadece var olan ile ilgilenebilir, daha derinlere inmediğimiz sürede hermeneutik yani yorumsal durumlar vardır diyebiliriz.
Kaynaklar
- Ömer Yıldırım. Gorgias Kimdir?. (23 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı