Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tuncel Işıköz
Üye 29 Temmuz 2020 1 Cevap
2

Varlık türleri ile varlık tarzları arasında nasıl bir ilişki söz konusudur?

1,201 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü 30 Temmuz 2020

Merhabalar. Kastettiğiniz şeyden tam olarak emin değilim. Ancak bir tahminde bulunayım.

Varlık türleri evrende var olan şeylerin listesini çıkardığımız zaman o listeye -yani ontolojimize- yazdığımız şeyler. Mesela temel parçacıklar, eğer varsalar özellikler ve tümeller, nedensel ilişkiler gibi şeyler varlık türleridir. Varlık tarzıysa anladığım kadarıyla 'Var olma biçimi' demek bu soruda. Metafiziğin metaontoloji ya da metametafizik denen alanında farklı var olma tarzlarının olmadığına dair bir tartışma var. Bazı felsefeciler -bunlar Quine'ın görüşlerini takip ettikleri için Neo-Quinecı olarak adlandırılır- var olmanın 'tek anlamlı' olduğunu düşünürler. Var olmak mantıktaki varlıksal niceleyicinin bir değeri olmakla ilgilidir bu görüşte. Atıyorum eğer 'Öyle bir şey vardır ki o şey sarı ve arabadır' önermesi doğruysa en az bir sarı araba vardır. Ontolojik çoğulcularsa var olmanın tek bir biçimi olmadığını düşünür. Mesela bir şey ne kadar temelse o kadar gerçektir diyebilir ontolojik çoğulcular. Mesela temel parçacıklar temel oldukları için onların oluşturduğu insanlar, ekonomiler gibi şeylerden daha gerçektir diyebilir bir ontolojik çoğulcu. O yüzden 'temel olarak var olmak' ve 'temel olmayan bir şekilde var olmak' gibi farklı varoluşsal niceleyiciler olabilir bir ontolojik çoğulcu için. Yine bazı ontolojik çoğulcular 'soyut olarak var olmak' ve 'somut olarak var olmak'ın birbirinden farklı var olma tarzları olduğunu düşünür.

Varlık türleri ve var olma biçimleri arasında nasıl bir bağlantı olabilir peki? Burada söylediğim tabloya göre bakarsak bazı varlık türleri belli var olma biçimlerine sahiptir diyebilir bir ontolojik çoğulcu. Atıyorum soyut varlıklar 'soyut olarak', somut varlıklar 'somut olarak' vardır diyebilir bir ontolojik çoğulcu. Var olma biçimleri varlık türlerini, varlık türleriyse var olma biçimlerini birbirlerinden ayırt etmek için kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

249 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close