Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Doğa Tolu
Doğa Tolu
119K UP
Üye 5 Şubat 2024 9 Cevap
19

Var olduğumu nasıl hissedebilirim?

Kendimi gerçeklikten kopmuş hissediyorum ve bu yüzden aklımda varlığımı hissetmek için yanlış düşünceler beliriyor. Varlığımı hissetmek ve kimlik bunalımından çıkmak istiyorum. Çok ciddi bir kimlik bunalımı ve varoluşsal sancının içine hapsolmuş ve yalnız hissediyorum. Ne yapmalıyım? Var olduğumu nasıl hissederim?
2,086 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
9 Cevap
Hatice Yetişkin
Psikoloji meraklısı 12 Şubat 2024

Sırayla gitmek gerekirse; gerçeklikten kopma hissi, yaşama dair anlamsızlıkla başlıyor bence. Hatta çoğu zaman bu hisse kapılmadan önce panik atak, depresyon süreçlerinden geçmiş ve sonraki level olan yabancılaşma evresinde olduğunu var sayabiliriz. Engin GEÇTAN Hayat adlı kitabında ; panik atağa dünyaya dünyaya yönelik bir imdat çağrısının, depresyona dünyaya yönelik bir öfkenin eşlik ettiğini, yabancılaşma da ise dünyanın silindiğini ifade eder. ağır bir his olsa da kişinin karakterini oturtacak bir evre olduğunu sanıyorum. Çünkü yabancılaşma hissi yaşayan biri toksik ilişkilere girmekten çekinir.

Varlığımı hissetmek için yanlış düşünceler beliriyor demişsiniz. Kendinize zarar verecek boyutta düşünceler olmamasını umut ederek; öncelikle kendinizi sevmenizi ve kendinize şefkat göstermenizi önerebilirim.

Kimlik bunalımı da aynı şekilde kişinin karakterini doğuran ve çoğunlukla ergenlik süreçlerinde başlayıp 20 li yaşlarda da devam edebilen bir dönem diye düşünüyorum ayrıca unutmamak gerekir ki her doğum sancılıdır, sonrasında güzel bir şeye evrileceğini unutmamak gerek. Kabuk değiştirmek gibi düşünebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak; var olduğunuzu hissetmek için size Albert Camus' un bir sözüyle yardımcı olmak isterim. ''Sırf var oluşun bile bir baş kaldırıdır.'' der. (Semavi inanca göre insanlık tarihi de bir baş kaldırı ile başlamadı mı?) Yaşar Kemal' den yola devam edelim, İnce Memed aracılığı ile şöyle seslenir bizlere; Yaşamak direnmektir.'' der. Nikolay Otrovski ise; ''Ve Çeliğe Su Verildi'' adlı kitabında kendi hayatını, sovyetlerde sosyalist mücadele ederken nasıl çelikleştiğini anlatır. Son zamanlarını felçli ve kör olarak geçiren Otrovski ölüme yaklaşırken bile yazmaktan vazgeçmeyerek yazarak da mücadele edilebileceğini öğretir bizlere. '' Bu demirden çemberi kırmak için ne yaptın?'' diye de sorar. Velhasıl kelam varlığınızı hissetmek için mücadele esastır. Hayallerinizin ve hedeflerinizin peşinden gidip, topluma faydalı projelerde yer alırsanız kendinizi de gerçekleştirmiş olursunuz. Saygılar....

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 5 Şubat 2024

Var olduğu hissetmek için öncelikle var oluşuna bir armağan sunmak zorundasın. O his kötü ve derin bir his…

Her daim beden var olduğumu düşünürüm, öyle yaşamak için car olmuş olamayız… en azından öyle olmalı değil mi?

Determinist bir kişiyimdir, o yüzden dolayı kolay kolay incinmiyorum hayata karşı. Çünkü bu hayat insanın kendisini değersiz hissetmesi için gerekli her şeyi yapıyor. İşte ona karşı kendimce determinist bir tutum sergiliyorum, felsefe okumalarım sırasında yıllar önce öyle okuyup geçtiğim stoa felsefesi daha sonra hayata dair bakış açım oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Bir yerden başlanılmak gerek ise; Determinizm ve Stoa felsefesi başlangıç için bir adımdır.

14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilimsever, bilim meraklisi 5 Şubat 2024

Selam, öncelikle bu durumu yaşayan bir çok kişi var, senin için gerçekliğin tanımı nedir mesela? Neleri yaşadığında yada hayatında neler olduğunda gerçek duygusu oluşacak? Varsın, burdasın ve yaşıyorsun, akıl yürütüyorsun. Sadece yanlızlığını giderecek aktivite veya uğraşlarla kendini meşgul etmiyor olabilirsin. O yüzden de içe dönerek kendine bu sorulari soruyor olabilirsin. İlgi alanlarına daha fazla vakit ayırarak zihnini sakinleştirmek, günlük yürüyüşler iyi gelebilir. Belki kendine bir hedef belirlemeli ve bununla kafanı meşgul etmek iyi bir yol olabilir. Bu sürecin geçici olacağını unutmamalısın. Saçma sapan insan ve arkadaşların olacağına bazen yanlız kalmak daha iyi olabiliyor. Ben kendimi yanlız hissettiğimde genelde kitaplara sığınmışımdır. Bazen yazarlar, bazen de bir fikre tutunmak bana ilham oldu. Okurmusun bilemem ama sana bir kaç kitap önermek isterim. Alain de Botton -Felsefenin Tesellisi, Akin Alıcı- Hayata Yön Veren Öyküler, Gülcan Özer-Herkez Kendi Hayatının Kahramanı gibi, sonrasında evren, evrim, uzay, zaman vb daha komplike kitaplar ve konularla ilgilenmeye başladım.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Belinay Pektaş
öğrenciyim 5 Şubat 2024

[1]Bu epey yaygın ve benim de düşündüğüm bir konu. Ben bu soruya ünlü filozof ve düşünür olan Descartes 'e ait meşhur ve oldukça akıllıca bir önerme ile karşılık vermek istiyorum . Descartes bu sözü ile insanda bilincin ,düşüncenin ve sorgulama gücünün olduğu takdirde kendisinin de var olduğunu ileri sürer.[1]

Kaynaklar

  1. Someone. Descartes Felsefesine Kısa Bir Bakış: Düşünüyorum, Öyleyse Varım (Cogito Ergo Sum)!. (5 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: İstanbul Gedik Üniversitesi | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Homo Ludens
Öğrenciyim 5 Şubat 2024

Hayat kendini keşfetme değil kendini yaratma yeridir. Var hissetmek için önce kendini var etmelisin. Hayatınla ne yapıyorsun, hayattan ne istiyorsun bunları sorman ve cevaplaman gerek. Cevapladıktan sonra peşinden koşmak sana var olma hissini verecektir.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close