Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ilker Avdanlı
Ilker Avdanlı
3,754 UP
Üye
2

Var olan her şey varlık mıdır?

990 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

İnsana ait varlık tanımı, duyularının algı düzeyine giren ŞEYLERi kapsar. Dolaylı ya da doğrudan algı kapasitemiz sınırları içinde anlamlandırılabilen ŞEYler için geçerlidir.

Oysa bizim algı kapasitemizin sınırları o kadar dar ki, var olan her şeyin bizim varlık tanımımıza giremeyeceğini hatta neredeyse hiçbirinin giremeyeceğini anlamak oldukça kolay. Evrenin yaklaşık %74 ü karanlık enerji. %22 si karanlık madde. Maddeyle etkileşime girmediği içi ne olduğunu bilmiyoruz. Geri kalanın küçük bir kısmı sadece bildiğimiz madde. Algı sınırlılığımız bununla bitmiyor. Işık tayfının ufak bir kısmı sadece tarafımızdan algılanabiliyor. Radyo dalgaları, mikrodalgalar, kızılötesi, morötesi, x ve gama ışınları dışında kalan ufak bir tayf, gözümüz tarafından algılanabiliyor. Bunun dışında algılanabilen ses dalga boyunu da düşünürsek, aslında insan türünün algı düzeyinin oldukça (inanılmaz düzeyde) zayıf hatta genel anlamda algılanamayan kısım göz önüne alındığında, kör denebilecek seviyede algı sınırlılığı içinde olduğu açık.

İşte bu algı seviyesi üzerinden tanımlanan VARLIK algısı da, algı dışında kalan varlıklar açısından referans alınamayacak kadar zayıf bir yapı. Yani insan türünün var dediği her şey değil de, yok dediklerinin bile var olma ihtimali, kendi varlık tanımından daha yüksek.

Tüm Reklamları Kapat

173 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Raul Corazzon. Theory And History Of Ontology. (2 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2021. Alındığı Yer: philpapers.org | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taylan Dursun
[Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.]

bu sorduğun soruya VARLIK FELSEFESİNE göre düşünürsek evet, çünkü varlık felsefesine göre bir şeyin varlık olabilmesi için onun hissedebilmesi hareket etmesi lazım tek başına yani masada duran bir kalem hareket etmediği için ve geçmişte biri belki gelip o kalemle birini öldürdü bunu yani böyle ve kendi fikirlerime dayanak söyleye bilirimki evet

118 görüntülenme

Kaynaklar

  1. pdf. Varlık Felsefesi File. (31 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2021. Alındığı Yer: acikders.ankara. edu.tr | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close