Atom ve moleküller arasında bulunan tüm bağları bir sıralama yapacak olursak;
1. İyonik bağlar: Tamamen pozitif ve negatif iyonlar arasındaki elektrostatik çekimlerdir. Bu tür bağlar diğerlerine göre daha güçlüdür. Örnek olarak tuzlar verilebilir NaCl KCl gibi.
2. Hidrojen bağı: Hidrojen atomunun elektronegatif bir atomla bağlandığı bir durumdur. Bu bağlar, moleküllerin oksijen, azot veya flor gibi elektronegatif atomları ile hidrojen arasındaki güçlü elektrostatik çekimlerle oluşur. Örnek olarak H2O, NH3 ün kendi aralarında ya da birbiri arasında yaptığı bağ verilebilir.
3. Metalik bağ: Metalik bağ, metallerin kristal yapılarını bir arada tutan kuvvet türüdür. Örnek Ag atomlarının kendi arasında yaptığı bağ verilebilir.
4. Dipol-dipol kuvveti: Dipol-dipol kuvvetleri, polar moleküllerin pozitif ucu ile negatif ucu arasındaki elektrostatik çekim kuvvetleridir. Örnek olarak HCl moleküllerin kendi aralarında yaptığı bağ verilebilir.
5. İndüklenmiş dipol-dipol kuvveti: Bu kuvvetler, bir molekülün elektron bulutunun başka bir molekül tarafından geçici olarak deformasyona uğraması sonucu oluşur. Örnek olarak HCl nin O2 gazı ile yaptığı bağ verilebilir.
6.London kuvveti: London kuvvetleri, tüm moleküllerin geçici dipol momentleri nedeniyle meydana gelen en zayıf kuvvetlerdir. Örnek olarak soygazların kendi arasında yaptığı etkileşim verilebilir.
Bu sıralama, genel bir perspektiften bakıldığında bu kuvvetlerin gücüne dayanır. Ancak, spesifik durumlar ve moleküllerin yapıları, bu sıralamayı etkileyebilir. Ayrıca, birçok kimyasal bağ ve etkileşim, birden fazla türün katkısıyla karmaşık bir yapıya sahip olabilir. [1]
Kaynaklar
- A. B. Ertekin, et al. (2021). Fen Lisesi Kimya 9 Ders Kitabı. Yayınevi: MEB Yayınları.