Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Serdar Mercan
Üye 23 Temmuz 2023 1 Cevap
2

Van der Waals etkileşimlerinin büyükten küçüğe doğru sağlamlık sıralaması nedir?

Baktığım her yerde farklı yazıyor.
2,504 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yapay Zeka Kullanımı 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta çoğunlukla ya da tamamen yapay zeka kullanılmıştır.
0
Ömer Özdemir
Bilme sevdalı bir genç. 23 Temmuz 2023

Atom ve moleküller arasında bulunan tüm bağları bir sıralama yapacak olursak;

1. İyonik bağlar: Tamamen pozitif ve negatif iyonlar arasındaki elektrostatik çekimlerdir. Bu tür bağlar diğerlerine göre daha güçlüdür. Örnek olarak tuzlar verilebilir NaCl KCl gibi.

2. Hidrojen bağı: Hidrojen atomunun elektronegatif bir atomla bağlandığı bir durumdur. Bu bağlar, moleküllerin oksijen, azot veya flor gibi elektronegatif atomları ile hidrojen arasındaki güçlü elektrostatik çekimlerle oluşur. Örnek olarak H2O, NH3 ün kendi aralarında ya da birbiri arasında yaptığı bağ verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

3. Metalik bağ: Metalik bağ, metallerin kristal yapılarını bir arada tutan kuvvet türüdür. Örnek Ag atomlarının kendi arasında yaptığı bağ verilebilir.

4. Dipol-dipol kuvveti: Dipol-dipol kuvvetleri, polar moleküllerin pozitif ucu ile negatif ucu arasındaki elektrostatik çekim kuvvetleridir. Örnek olarak HCl moleküllerin kendi aralarında yaptığı bağ verilebilir.

5. İndüklenmiş dipol-dipol kuvveti: Bu kuvvetler, bir molekülün elektron bulutunun başka bir molekül tarafından geçici olarak deformasyona uğraması sonucu oluşur. Örnek olarak HCl nin O2 gazı ile yaptığı bağ verilebilir.

6.London kuvveti: London kuvvetleri, tüm moleküllerin geçici dipol momentleri nedeniyle meydana gelen en zayıf kuvvetlerdir. Örnek olarak soygazların kendi arasında yaptığı etkileşim verilebilir.

Bu sıralama, genel bir perspektiften bakıldığında bu kuvvetlerin gücüne dayanır. Ancak, spesifik durumlar ve moleküllerin yapıları, bu sıralamayı etkileyebilir. Ayrıca, birçok kimyasal bağ ve etkileşim, birden fazla türün katkısıyla karmaşık bir yapıya sahip olabilir. [1]

535 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. B. Ertekin, et al. (2021). Fen Lisesi Kimya 9 Ders Kitabı. Yayınevi: MEB Yayınları.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close