Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Üzüntünün bize biyolojik olarak bir katkısı var mı?

Varsa nasıl bi katkı yoksa neden evrimsel süreçte bu duygu yok olmadı?
432 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çınar Civan
Evrim Araştırmacısıyım

Duyguların evrimsel süreçte ne kadar hayati olduğunu anlamak çok önemli. Örneğin korku duygusunun olmadığını düşünelim. Korku duygusunu bilmeyen eski atalarımızın, kendisinden daha güçlü bir türe saldırması daha muhtemeldir. Bunun sonucunda muhtemelen ölecek veya çok ciddi hasarlar alacaktır. İşte tam bu noktada evrimsel süreçten bahsetmek mümkün. Hayatta kalmak için duyguların evrimleştiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla şu anda bizler için en gereksiz gözüken hatta olumsuz bir özellikmiş gibi gözüken bazı duygular bile en azından eski atalarımız için hayati öneme sahipti. Belki bazılarını daha tam olarak anlamlandıramıyoruz, tam bir bilgiye veya araştırmaya sahip değiliz ama bu duyguların evrimsel sürecin bir ürünü, eklentisi, özelliği olduğunu kesin bir şekilde biliyoruz. Bazı araştırmacı ve bilim insanlarına göre, kesin olmamakla beraber üzüntü duygusu ağlamayı tetikleyerek yardım istemeye çalışmanın bir sebebi olabilir. Bazı diğer araştırmalar ise üzüntü duygusunun, yaşanan olaya çözüm bulunmasına teşvik edici bir görev üstlendiğini gösterebiliyor. Tabii ki araştırmacılar ve bilim insanları bu duygu hakkında en azından "korku" kadar kesin ve geniş bir açıklamada bulunamıyor/bulunmuyor. Fakat araştırmaların yapıldığını ve yukarıda belirtmiş olduğum ihtimallerin, diğer ihtimaller arasından en yüksek olasılığa sahip olanlar olduğunu belirtmek isterim.

Evrimsel süreçte evrimleşmiş tüm duyguların bir amaca yönelik evrimleştiğini ve çoğu durumda atalarımız için hayati bir öneme sahip olduğunu unutmamakta fayda var.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. H. B. Tan, et al. (2010). When Happiness Makes Us Selfish, But Sadness Makes Us Fair: Affective Influences On Interpersonal Strategies In The Dictator Game. Journal of Experimental Social Psychology, sf: 571-576. doi: 10.1016/j.jesp.2010.01.007. | Arşiv Bağlantısı
  2. K. C. Arrais, et al. (2010). Social Anxiety Disorder Women Easily Recognize Fearfull, Sad And Happy Faces: The Influence Of Gender. Journal of Psychiatric Research, sf: 535-540. doi: 10.1016/j.jpsychires.2009.11.003. | Arşiv Bağlantısı
  3. O. Hasson. (2015). Emotional Tears As Biological Signals. SAGE Publications, sf: 147470490900700. doi: 10.1177/147470490900700302. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close