Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
9

Su orucu (water fasting) faydalı mıdır?

Su orucu hakkında daha doğru ve fazla bilgi edinmek istiyorum, 7 gün boyunca su orucu tuttum. Bunu her ay yaparsam vücudum zarar görür mü ?
25,368 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Helin Polat
Helin Polat
32K UP
Öğrenci8
Orijinal Soru: Uzun süreli (3-7-10-21 gün) su orucu hakkında bilimsel veriler var mı acaba. Vücutta ne gibi değişimler meydan geliyor?

Yeme süresinin kısıtlanıp su tüketiminin normal devam ettiği diyete intermitteng fasting deniyor.Geçtiğimiz senelerde otofajiyle nobeli getiren bir çalışma ds buraya vurgu yapmıştı. 10-12 saatlik açlıklarla beraber su tüketiminin vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu kanısındalar.Diyet programı olarak baktığımızda açlık süresini uzun tutmak aynı zamanda karaciğer glikojenini tüketeceğinden sağlık açısından kıymetlidir.aynı zamanda açlıkta salgılanımı artan hormon mhtluluğu da sağlar.Bünyenizi en iyi siz biliyorsunuz fakat diyet uygulamadan önce bir doktora danışmanızı tavsiye ederim :))

2,437 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nobel Prizes. (22 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Orhan Becerir
Diyetisyen

Merhaba, su orucundan ziyade ilk önce beslenme hakkında bilgi vermek, beslenme ve diyet nedir bunun idrakına varmak daha doğru olacaktır.

İnsalar fenotip özellikler açısından farklılık gösterirler. Boy, kilo, aktivite, algılama, güç, dayanıklılık, yemek tercihleri vb. bunları göz önunde bulundurarak, bireye özel kan değer bilgileri, kültür değerleri ve psikolojik amaçları tek tek kontrol edilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Beslenme genel bir program değil tamamen kişiye özgün yazılmalıdır. Sağlığın iyileştirilmesi, kompleks ve kronik hastalıkları denetlenmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması gerekir.

Anlayacağımız şekilde; kendi uyruğumuzca araştırdığımız, internette bulunan (hazır diyetler) hem sosyolojik hem psikolojik şekilde bizi kötu etkiler. Beslenme özel bir şekilde hazırlanmalı kişiye uygun olmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Su orucu hakkında bilgilerimiz ise; Yapılan çalışmalarda bazı katılımcılardan öznel bilgiler alındığında, 2-4. günlerde açlık, baş ağrısı, yorgunluk, bulantı gibi belirtiler gözükmüştür.

Ayrıca gün içerisinde sadece 'su' tüketiminden ziyade, ek gıda beslenmelerine ilave edilmiştir.

Oruç boyunca çeşitli deneyimler mevcuttur. Oruc süresi boyunca kaybettiğimiz kilolarımız, beslenme düzenine geçiş yaptığımızda hızla tekrar geri dönecektir.

Kendimizi hiç bir şekilde kısıtlamadan, sağlıklı beslenme nedir!? bunu öğrenmeye çalışalım..

2.kaynağı URL sebebiyle ekleyemedim..

2,942 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Effects Of Complete Water Fasting. (8 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 8 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dogukaan Satir
Biohacker
Orijinal Soru: Su orucu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Merhabalar, Intermittent fasting, keto, karnivor vs. birçok diyetle tecrübesi olan ve 72 saat su orucu tutmuş, kendi biyolojisiyle çok çeşitli alanlarda deneyler yapmayı seven birisi olarak yazıyorum:

Eğer su orucunuzu 24 saat ve üzeri tutacaksanız elektrolit dengenizi korumanız önemlidir, bu sebeple çoğu kaynaklarda 5g sodyum 3g potasyum ve en az 500mg magnezyum desteği almanız önerilir.

Tüm Reklamları Kapat

Elektrolitler oruç tutarken uyku veriminizi de korumanızı sağlayacaktır bu sebeple de önemlidir. Bu tarz uzun süreli oruçlarda idrarınız şeffaf olmayacak kadar su içmeniz fazla elektrolit kaybını önleyecektir. Ayrıca ağır sporlar yerine yürüyüş, yoga gibi hafif egzersizleri tercih etmeniz sağlığınız açısından daha iyi olacaktır. Bu gibi uzun süren oruçları açarken dikkatli ve yavaş olunmalıdır: kemik suyu, kolajen, sağlıklı yağlar(zeytin yağı, hindistan cevizi yağı) ve bağırsağınızı yormayacak meyve(avokado, zeytin) ve toprak üstünde yetişen sebzeler gibi gıdalarla açmanız ve bunları iyi çiğnemeniz, uzun süredir çalışmayan bağırsaklarınıza yeniden sindirime alışmaları için zaman tanıyacaktır. Et olarak tavuk, balık(ton gibi derin sularda yetişen balıklar hariç), hindi veya yumuşak etler oruç açıldıktan bir süre sonra iyi çiğnenerek tüketilebilir. Bu gibi uzun oruçları açtıktan 6 saat sonra tekrar eskisi gibi beslenebilirsiniz.

Onun haricinde vücudunuzun mevcut olarak alıştığı bir yemek düzeni olduğundan 20-4(20 saat aç 4 saat tok) veya 18-6 oruçlara geçmeden önce 14-10 uygulamak daha güvenli olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Başlangıç için yatmadan 3-4 saat önce yemek yemeyi bırakıp ve uyandıktan 3-4 saat sonra yemek yemeye başlamanın uyum süreci açısından daha iyi olacağını düşünüyorum.

Bunun haricinde şeker ve abur cubur gibi insülin seviyenizi fazla oynatan gıdalar yerine glisemik indeksi düşük gıdaları ve sağlıklı yağları tercih ederseniz oruç tutmanız daha kolay olacaktır.

Su orucu tutarken bazı insanlar kahve ve çay içmenin kalorisiz olduğundan sorun çıkarmayacağını belirtmektedir. Fakat bu gıdalar sindirim sisteminizi her ne kadar uyarmasa da karaciğerinizin çalışmasına sebep oluyor. Şahsen ben sadece su içmeyi tercih ediyorum(ve uzun oruçlarda yukarıda belirttiğim elektrolitler)

Bu arada kafein bağımlısı insanlar "sadece su" orucuna adapte olmakta biraz zorluk çekebiliyor, bu sebeple 14-10 gibi daha hafif bir programla başlamalarını tavsiye ederim. Uzun süreli oruçlarda en çok zorlayan nokta genelde vücut glikojen depolarını boşaltıp yağ yakma sürecine girdiğinde oluyor buna "keto flu" yani keto gribi deniyor. Eğer elektrolit alımınıza dikkat ederseniz bu geçişte hiçbir sorun yaşamazsınız.

İleri okuma için kaynaklardaki linkleri ve dahasını google translate'e doğrudan link olarak yapıştırıp türkçeye çevirerek okuyabilirsiniz.

1,800 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Precision Nutrition. (1 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Healthline. (1 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Diet Doctor. (1 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close