Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Uslu
Mustafa Uslu
4,739 UP
Üye
4

Uzay-Zaman dokusu bükülebiliyorsa, delinebilir mi, delinebiliyorsa ne olur?

İçinde olduğumuz evrenin dokusunu kütleli maddeler yeterli yoğunluğa ulaşıncaya kadar sıkıştıklarında bükebiliyorlar. Öyle bir kütle o kadar dar bir alana sıkışsın ki, uzay-zaman dokusu yırtılsın. Peki evrenimizin dokusunun bir parçası olmak zorunda olduğu düşünülen kütle yani enerji bu delinen uzay-zaman dokusunun dışına çıkamaz mı?
1,484 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
ibrahim abu shawish
Kişisel araştırmacı

%100 bir cevap olmayabilir ancak tahmini cevabımı paylaşmak istedim. Evrenimizin uzay-zaman'ı olmadan maddelerin hareket ve zamanı anlamsız olacağı için delinmesi durumumda bir sınır şeklinde olucağını düşünebiliriz oraya madde veya enerji geçişi olmaz tabiki multiverse teorisini kabul etmiyorsak. Ediyorsak evrenler arasımdaki ortama bağlı olacaktır orada farklı formda bir fabrik olabilir geçiş sağlanabilir. Ama şu açıdan baktığımız zaman böyle birşey mümkün görünmez: evrenimizde enerji koronumu yasalarına ters bir olay olacaktır ve sürekli entropi arttışına da ters olacaktır çünkü enerji kaçışı düzen sağlar. Üstelik kara enerjinin kaybolduğunu düşünebilirdik ama bliyoruz ki evrenin genişlemesinde ürekli artan bir artış var yırtılması durumunda bu uzaklaşma bozulur ve kendi üzerine düşme eylemi sergileyebilir. Tabiki biliyorsundur ancak delinme olayına bir başka şu şekilde bakabiliriz: kara delğin uzay-zaman'ı sonsuz büktüğünü biliyoruz, bazı teoriler karadelklerin bir başka akdeliklerin girişi olarak görülür yani bir solucan delii olarak görülür sonuç olarak bükülme sonrası bir yırtılma olmamıştır ancak uzay-zaman'ın şekilinin yenilendiğni düşünebiliriz. Son olarak evrenimiz 3 boyutlu olduğu için öyle bir ortamda bir delik düşünmek zor olacaktır ancak bir yırtık düşünülebilir olma şansı varsa da iki süper karadelğin olay ufukunun sınırında olabileceğini düşünebiliriz belkide bir nailon çektiğinizi hayal edin onu ancak bir başka çeken taraf olursa yırtabilirsiniz. Veya ters yönde bükülümler yani negatif maddeden bahsedebiliriz. Umarım faydalı bulmuşsunuzdur.

296 görüntülenme
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mesut Bayraktar
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyım

Uzay zaman düzlemi insan gözü ile direkt görülememektedir.

Uzay zaman düzlemini bir ''canlı - yaşayan varlık'' hatta bir malzeme gibi düşünmek lazım.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm malzemeler yorulur, yıpranır; tüm canlılar da yaşlanır.

Malzeme yorulduğunda;

Tüm Reklamları Kapat

  • Deforme olur, bu deformasyon yaşlanmasını hızlandırır.
  • Aynı şekilde yaşlanma deformasyona sebep olur, deformasyonda yaşlanmayı hızlandırır.
  • Ölür , parçalanır, yeniden oluşur.
  • Bu döngü böyle gider.

Malzeme yada canlı hastalanırsa; daha doğrusu uzay zamanda delik , yırtık oluşmadan önce çeşitli bozulmaların oluşması gerekir ( Canlı çünkü, dinamik !, sonsuz değişim ve yeniden oluşum içinde) :

  • Erozyon , incelme
  • Ülser , yara
  • Uzay zaman düzleminin yırtılması !
  • Fistül, bağlantılı kanal
  • ... şeklinde durumlar oluşması lazım.

Şimdi bir delik - yırtık oluşmadan önce malzemede çatlama oluşur. (İşin doğasında bu oluyor ). Konu ''uzay zaman'' olduğu için;

  • Birden kusursuz bir yırtık olabilir ?
  • Birden kusursuz bir delik olabilir ?
  • Yada milyonlarca veya daha fazlasını içeren minik - mikro çatlak kılcalları sonucunda çatlak ! oluşumu, devamında yırtık - delik, ... oluşabilir. Bu milyonlarca çatlak potansiyel yeni yırtık ve delik oluşumuna gebe (canlı dedik ya) olabilir.
  • Şöylede düşünülebilir, ''ayın ''kütlesi ve yörüngesi'' uzay zaman düzlemini (planını) dünya kadar yıpratmıyordur, güneş kadar hiç değil...
  • Güneşten daha büyük yıldızlarda bile uzay zaman planı sağlam kalıyor.
  • Kara deliklerde bu uzay zaman planı hasarlanmış olabilir ve fistül şeklinde en yakın plana bağlantı kurmaya çalışıyor olabilir.
  • Şimdi bizler bu uzay zaman planını direkt gözümüzle görmediğimiz için, güneşin ne kadar eğip büktüğünü bilmiyoruz.
  • Çok derin bir bükülmenin içinde veya yüzeyel bir bükülmenin içinde dahi olabiliriz.

Uzay zamanın yırtılması - delinmesi hastalık olmaz mı?

Hiç bunu düşündünüz mü?

Mesut Bayraktar

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close