Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Selçuk Elvan
Üye 18 Ağustos 2023
2

Uzaydaki cisimleri çok uzakta olmasına rağmen nasıl fotoğraflayabiliyoruz?

Fotoğraf çekebilmemiz için o maddeden gelen fotonların olması lazım. Biz 1.000.000 ışık yılı uzaktaki gezegeni nasıl tespit edebiliyoruz. Nasıl resimleyebiliyor ve yaşanabilir olup olmadığını anlıyoruz ?
286 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bölükbaş
Üniversite öğrencisi 19 Ağustos 2023

Elbette her şeyi fotoğraflayarak keşfedemiyoruz. Farklı gök cisimlerini farklı metotlarla tespit edebiliyoruz.

Galaksilerin her biri kendi içinde milyarlarca parlak yıldızının ve çok güçlü kütleçekimsel kuvvet içeren yüksek parlaklıktaki merkezinin ışımasını taşımasından dolayı, kızılötesi veya görünür ışık teleskoplarıyla rahatlıkla görüntülerini elde edebiliyoruz.

Yıldızların çoğunu kendi galaksimizde tespit ediyoruz, çok ciddi miktarda parlamalarından dolayı astronomlar ışımalarını perdeleme yöntemleri kullanarak fotoğraflarını çekiyor. Bazı yıldızların ise (örn. kırmızı cüceler)[1] az ışık yaymaları ve diğer türlere nazaran daha soğuk olmaları sebebiyle, bazı çok hassas teleskoplarla yaydıkları güçsüz ışımaları tespit ediyoruz ancak bu düşük ışımayı fotoğraflayacak kadar gelişmiş teleskoplarımız yok.

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim gezegen tespitine.. Gezegenlerin yaklaşık %1 kadarını direkt fotoğraflayarak görebildik, yani şimdilik 68 tanesini. Kalan yaklaşık 5400 tane gezegeni ise farklı yollarla bulduk. Örnek 2 yöntemden biri transit yöntemi. Gezegenler, yıldızın ışığını ölçtüğümüz sırada periyodik olarak (mesela 45 günde bir) yıldız ışığında aynı ölçüde kısılmaya neden oluyor. Ne miktarda ışığı engellediğini hesaplayarak burdan gezegenin büyüklüğü, yoğunluğu ve yaklaşık kütlesine dair matematiksel veriler elde ediyoruz(diğer yöntemleri içeren yazıyı kaynağa ekledim[2]). Üzerinde yaşam olup olmamasıyla alakalı yorumu, o gezegenin atmosferinde bulduğumuz elementlere dayanarak yapıyoruz. Elementlerin her biri, karakteristik olarak yıldız ışığının farklı tayf aralıklarını absorbe ettiği için dış gezegen atmosferinde ne var ne yok anlayabiliyoruz.

Kaynaklar

  1. Emre Akkaya. Kırmızı Cüce Yıldızlar. Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Bilgeyik | Arşiv Bağlantısı
  2. unknown. 5 Ways To Find Exoplanets.. Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Exoplanet Exploration: Planets Beyond our Solar System | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close