Oldukça ilgi çekici bir soru, öncelikle uzayda tam olarak bir boşluk yok yalnızca yoğunluk anlamında çok düşük vakumlu bir bölge var. Bunu diyelim ki bir şekilde bir kabının içerisine koymayı başardık, dünyaya getirip kapağını açtığımızda aslında teknik olarak pek bir şey olmazdı. Tabii ki getirdiğimiz kabın büyüklüğüne göre etkiler belki de gözlemlenebilir olurdu. Kabaca dünyanın atmosferinde bulunan çeşitli gazlar, içerisinde uzay vakumu bulunan bu kabın kapağı açılırken kabının içerisine doğru, daha doğrusu yüksek yoğunluktan düşük yoğunluğa doğru bir akış sergilerdi. Ortalama boylarda bir kap ile bu deneyi yapacak olsaydık dediğim gibi hiçbir şey gözlemlemezdi. Benzer bir deneyi daha farklı bir şekilde yapabiliriz, elimize alacağımız kabı dünya atmosferin içerisine kapatıp. Bir havuzun veya su birikintisi içerisinde açabiliriz, yoğunluk farkının daha fazla olması sebebiyle ve esasen suyun sıvı formda olmasından ötürü bu deneyde gözlemleyebileceğimiz çok daha fazla şey olacaktır. Esasen gözlemlerimiz arasında bariz bir fark olsa da, bir atmosfer basıncındaki havayı su altında açmak ile, uzayın vakumla doldurulmuş bir kabı dünya atma üzerinde açmak aynı mekanikte bir etki yaratırdı.
Ama tabii ki uzaydan dünyaya böylesi bir şey getirmek istiyorsak kullandığımız kabin oldukça sağlam olduğundan emin olmamız gerekir.
Kaynaklar
- Frieder Lindel 1, Alexa Marina Herter2, Jérôme Faist 2, and Stefan Yoshi Buhmann3. Probing Vacuum Field Fluctuations And Source Radiation Separately In Space And Time. Alındığı Tarih: 2 Aralık 2024. Alındığı Yer: journals | Arşiv Bağlantısı