Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umut Erdoğdu
Umut Erdoğdu
50K UP
Üye 17 Temmuz 3 Cevap
2

Uzayda yön kavramı nasıldır?

Merhaba, Dünya'nın atmosferinden uzaya çıktığımızı (ki "çıkmak " ne kadar doğru bilemem) düşünelim. Uzayda yön kavramı nasıldır? Yukarı, aşağı, sağ, sol vb.nasıl tanımlamır? Örneğin güney kutup doğrultusunda ilerlersek ne olur?
392 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Poyraz Sıngın
fizik araştırmacısı 17 Temmuz

Yön kavramı esasında insanların icat etmiş olduğu bir olgudur. İnsanlar yukarı ve aşağıyı kulaklarında bulunan sıvıların yer çekimi yönüne doğru bir baskı uygulaması sonucu hisseder. Bu sebeple geoit Dünyamızın her yerine aşağı diyebiliyoruz. Çünkü kütle merkezi en içte ve merkezde.

Ancak bilindiği üzere uzayda belirgin bir yer çekimi (veya Dünya'da hissettiğimiz kadar güçlü kütle çekim etkileri) yok. Bu sebeple kulağımızdaki sıvılar kütle merkezi yönünde hareket etmiyor. Bu durum sonucunda insanlar uzayda aşağı ve yukarı yön tayinini yapamıyorlar. Yani aslında uzayda yukarı ve aşağı yönü yok çünkü yönleri algılayan sistemimiz uzayda çalışmıyor.

Sağ ve sol yönleri ise tamamen ezbere dayalı ve insanın yazı yazdığı kolu sağ veya sol olarak kodlamasından ileri geliyor. Ancak uzayda yukarı ve aşağı olmadığı için her yer sağ ve sol hatta aynı zamanda yukarı ve aşağı olarak yorumlanıyor. Çünkü durduğunuz konuma göre sağ ve sol da değişir.

Tüm Reklamları Kapat

Güney kutup noktası ise Dünya'ya göre bir referans sistemidir ve insanın oluşturduğu yönlerle pek bir alakası yoktur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Fizik hakkında araştırmalar yapıyorum 17 Temmuz

Yön kavramı sadece dünya için geçerlidir.İnsanlar aşağıyı ve yukarıyı kendilerine göre belirlerler.Ayakteyken kanın en fazla toplandığı yer ayaklardır bu nedenlede ayaklarımızın bulunduğu yeri beynimiz aşağısı olarak kabul eder.Kanın ayakta bulunduğumuz süreçte aşağımızda bulunmasının nedeni yer çekimidir.Bu nedenlede uzayda yer çekimi yani kütle çekim olmadığı için insalar yön kavramını yitirir, ve bu nedenlede uzayda sağ, sol, yukarı, aşağı terimleri yoktur.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Efe Kılınçel
Fizikle ilgilenen birisiyim 20 Temmuz

Uzayda yön kavramı, Dünya üzerindeki gibi sabit bir referans sistemine dayanmaz. Dünya'da kuzey, güney, doğu ve batı gibi yönler, Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönme hareketine ve manyetik alanına bağlıdır. Ancak uzayda bu tür bir sabit referans sistemi bulunmadığı için yön kavramı biraz daha farklı şekilde ele alınır. Aynı şekilde "sağ" ve "sol" ifadesi gibi, "yukarı" veya "ileri", "aşağı" veya "geri" ifadeleri de Dünyamızda bulunan kendimizi referans göstererek veriyoruz.

Uzayda yön kavramı, genellikle astronomik ve kozmolojik referans noktalarına dayanarak tanımlanır. Astronomlar, uzaydaki yönleri belirlemek için çeşitli koordinat sistemleri kullanırlar.

1- Ekvatoryal Koordinat Sistemi

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın ekvator düzlemi ve gök kutuplarını referans alır. Bu sistemde, gökyüzündeki bir nesnenin konumu, sağ açıklık (RA) ve dik açıklık (Dec) koordinatlarıyla belirtilir.[1]

2-Galaktik Koordinat Sistemi Samanyolu Galaksisi'nin merkezi ve düzlemi referans alınır. Galaktik enlem (b) ve boylam (l) koordinatları kullanılarak konumlar belirlenir.[2]

3-Ekliptik Koordinat Sistemi, Güneş'in yörünge düzlemi olan ekliptik referans alınır. Ekliptik enlem ve boylam koordinatlarıyla nesnelerin konumu belirlenir.[3]

Özetle, uzayda yönler, Dünya üzerindeki gibi sabit ve evrensel değildir; daha çok belirli astronomik referans noktalarına ve koordinat sistemlerine dayanarak tanımlanır. Güney kutbu doğrultusunda gitmek, uzayda belirli bir referans noktasına göre tanımlandığında anlam kazanır ve bu yönelim, belirli bir galaksi veya yıldız kümesine doğru hareket etmek anlamına gelecektir.

Eklemiş olduğum kaynaklardan bu sistemler hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz, bilimle kalın♡

Kaynaklar

  1. K. Mladenov, et al. Star - What Is The Difference Between Equatorial And Ecliptical Coordinate System? - Astronomy Stack Exchange. Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Astronomy Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Blaauw, et al. (1960). The New I.a.u. System Of Galactic Coordinates (1958 Revision). Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, sf: 123-131. doi: 10.1093/mnras/121.2.123. | Arşiv Bağlantısı
  3. Internet Archive. Astronomical Almanac 1961 : Free Download, Borrow, And Streaming : Internet Archive. (13 Mart 2014). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Internet Archive | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close