Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Uzayda, ışık hızına yakın hızlarda hareket eden gezegenler var ise; sınır hız ışık hızı değil de evrenin genişleme hızıdır diyebilir miyiz?

Bir gezegen evrenin genişleme hızını aşabilecek ise bu onun bir süre sonra evrenden dışarı çıkabilmesini sağlar, peki bu fiziğe göre mümkün müdür? Eğer bir sınır hız var ise bu hızı evrenin genişleme hızı olarak kabul etmek gerekmez mi? Göreleliğe veya mutlak hız farketmeksizin evrenin genişleme hızı aşılabilir mi?
678 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı

Güzel soru. Ancak tam olarak öyle değil. Işık hızı, evrendeki tek mutlak hızdır. Hiçbir şey, lokal olarak ışık hızını geçemez. Yani uzak galaksilerin birbirlerinden göreli olarak ışık hızıyla, hatta ışık hızından hızlı bir şekilde uzaklaşması ile ışığın mutlak olarak ışık hızında hareket etmesi farklıdır.

Bunu iyi ayırt etmek gerek. Evrendeki tüm hızlar, belirli bir referans çerçevesinde verilmelidir. Hız; referanstan referansa değişebilir, yani görelidir. Işık hızı ise bir istisnadır ve evrendeki tek mutlak hızdır (Özel Görelilik Teorisinin 2. postülatı).

Sonuç olarak ışık hızı, evrensel hız limitidir. Bu hız, göreli olarak aşılabilir. Ancak lokal olarak aşılamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenin göreli hız limiti ise dediğiniz gibi, evrenin genişleme hızı olacaktır. Evrenin en uzak iki ucunda bulunan galaksilerin birbirlerinden uzaklaşma hızları, doğal olarak göreli hız limiti olacaktır (cisimler birbirlerinden ne kadar uzaksa aralarındaki dokunun genişleme hızı o kadar fazladır). Ancak evrenin genişleme hızı da sürekli artmaktadır. Ayrıca evrenin sınırlarını bilmiyoruz, parantez içinde de söylediğim gibi, cisimler arasında ne kadar uzak mesafeler varsa aradaki genişleme hızı da o kadar fazladır. Dolayısıyla böyle bir limit belirlemek pek mümkün değil.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
179K UP
Bilim ve felsefe okuru

Evren dışına çıkmak demek bilinen zaman ve mekan tutarlılığının kaybolması demektir. Bazı İnsanlar evrenin bir şeyin içinde genişlediği sanıyor veya bunu soru olarak soruyor. Evren yoktan var olduysa böyle bir şeyin içinde genişleme diye bir olgu olamaz. Evren kozmik bir baloncuk olarak sürekli büyüyor. Ama eğer evren herhangi bir şeyin içinde büyümüyorsa evrenin yoktan var olma süreci hala devam ediyor demektir. Evrenin dışına çıkan veya dışında olan herhangi bir şey için zaman ve mekan tutarlılığı biter. Üstelik madde evren olmadan var olamaz ve varlık bütünlüğünü de koruyamaz. Bu nedenle muhtemelen evren olmadan madde dağılır gider. Uzay zaman ve madde bir bütündür, ayrılmaz bir bütündür. Madde evrenin dokusuna dahil bir yapıdır. Sanıldığı gibi madde ayrı ve evren ayrı diye bir olgu yoktur. Madde evren içinde oluşan bir yapı olarak uzay ile tam olarak bir bütündür.

Gelelim ışık hızına. Işık hızı elektromanyetik etkileşimin ve bilgi iletiminin hız sınırıdır. Ayrıca ışık aslında hareket etmez. Işık ancak evren (uzay zaman) referans kabul edilirse hareket ediyor kabul edilir. Çünkü ışık için zaman kavramı yoktur ve ışık zamana tabi değildir. Evren refarans alınınca ışığın hareketi bu nedenle ortaya çıkmış olur yani bize hareket ediyor gibi görünür. Çünkü bizde (ve tüm madde de) evren refarans kabul edilmek üzere hareket ediyor olarak tanımlanırız. Aksi halde hareket edip etmediğimiz tanımlanamaz. Bu nedenle evrenin genişlemesi ve evren tüm hareketlerin tanımlanmasını ve var olmasını sağlayan yagane harekettir. Bütün iş ve oluş evrenin genişlemesi ile ortaya çıkar. Evrenin genişleme hızı ise noktasaldır. Yani bütünsel bir tanımlama yapmak bu anlamda hatalıdır. Sadece uzun mesafelerde bu hız mesafeye bağlı olarak artar. Ancak bu başka bir konudur. Aslolan evrenin lokal ve noktasal genişleme hızıdır. Bu nedenle evrendeki tüm hareketlerin ve hızlarının (hız tanımının) ortaya çıkması esasen evrenin genişlemesi olgusuyla ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle aslolan evrenin genişleme hızıdır.

Tüm Reklamları Kapat

123 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Talha K.
Talha K.
8K UP
Astronomi,Kimya,Fizik ile ilgilenen birisiyim.

Evrenin içindeki hız sınırı ışıktır,evrenin kendisinde değil ve sınır olarak belirtilemez çünkü evrenin genişleme hızı sürekli artıyor yani sabit bir terim değil.Ayrıca bir cismin hızı ışık hızına yaklaşabiliyor diye ışık hızını sınır hızdan çıkarmak mantıksızdır.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close