Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yakup Bora Pektaş
Üye 19 Ocak 2024 2 Cevap
5

Uzayda geçen 14 gün, dünyada kaç güne denk gelir?

Alper gezeravcı uzaya çıkan ilk türk astronotumuz oldu. Yolculuğu 14 gün sürecek Peki uzayda geçen 14 gün dünyada kaç güne tekabül ediyor?
8,190 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 19 Ocak 2024

Uzayda geçen 14 gün boyunca ISS çok hızlı bir şekilde yörüngede dönecektir. Bu hızdan kaynaklı, hissedilemez ancak hesaplanabilir zaman genişlemesi söz konusudur. Yerçekimi etkisinden kaynaklı zaman genişlemesi de yeryüzünde bulunan için daha fazla gerçekleşecektir. Ama biz sadece hızdan kaynaklı zaman farkını hesaplayalım.

ISS uzayda saniyede 7670 metre hızla hareket ediyor, bu gerçekten büyük bir hız, Dünya'nın da eksen dönüş hızı saatte 1670 km. yani saniyede 465 metre. Öncelikle bu iki hızın farkını alalım, saniyede 7205 metre hız farkımız mevcut. 14 gün süreyi tam zamanlı dikkate alırsak 1.209.600 saniye yapar, bu süre Dünya'da olan kişi için geçen süre olsun. Zaman genişlemesi formülümüze göre her bir saniye için zaman genişlemesini bulabiliriz. sabit gözlemci, hareket halindeki gözlemcidir.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi formüle uygun olarak her bir saniye için zaman genişlemesi yaklaşık 0.9999999997 saniyedir. Bu süreyi 1.209.600 saniye ile çarpabiliriz 1.209.599,999637 olarak buluruz, aradaki fark yaklaşık 0,000363 saniye eder. Yani bu süre kadar astronotumuz zaman genişlemesi deneyimler.[1]

443 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Zaman Genişlemesi Nedir? Astronotlar, Zamanı Bize Göre Ne Kadar Yavaş Deneyimliyorlar?. (25 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 19 Ocak 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Koralp Erin
Koralp Erin
241K UP
Astrofizik meraklısı... 19 Ocak 2024

O terim dünyadakiler için geçerli. Yani bir uzay adamı yörüngede 14 gün kalacak demek, bizim için 14 gün geçecek demektir.

Uzay adamı için geçen süre de hemen hemen aynıdır fakat yaklaşık her 90 dakikada bir dünyanın çevresini dolanacak olan ISS, içindeki uzay adamlarına günde 16 kez gün doğumunu ve batımını izletecektir.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

447 görüntülenme

Kaynaklar

  1. NASA. International Space Station Facts And Figures. Alındığı Tarih: 19 Ocak 2024. Alındığı Yer: NASA International Space Station | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close