Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Baş
Üye
5

Uzayda galaksilerden ve yıldızlardan bağımsız gezegenler var mıdır?

Uzayda galaksilerden ve yıldız sistemlerinden bağımsız gezegen var mıdır yani sürüklenen ve hiçbir şeyin yörüngesinde olmayan gezegenler var mıdır aynı zamanda gezegn tanımı nedir ve gezegenleri diğer gök cisimlerinden (uydular, asteroitler, vb.) ayıran nedir?
1,028 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa Başkara
Mustafa Başkara
3,207 UP
Öğrenci

Uzayın sonsuzluğu arasına gizlenmiş, gün ışığını hiç görmeyen sayısız dünya olabilir. “Haydut gezegenler” olarak adlandırılan bu gizemli varlıklar, çok sayıda olsalar da diğer gezegenler gibi değiller.

Kendi Güneş Sistemimizde, Dünya ve gezegensel kardeşleri, Güneş’in etrafında dönerek onun sıcaklığı ve ışığından yararlanırlar. Diğer yandan, haydut gezegenler ise herhangi bir yıldıza bağlı değildirler. Karanlıktan başka hiçbir şeye ait olmayan bu gezegenler, uzay boşluğunda tek başlarına sürüklenirler. Hatta yıldız ışığından o kadar uzaklaşırlar ki, görülmeleri bile çok zordur.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden (OSU) gökbilimci Scott Gaudi: "Evren haydut gezegenlerle dolup taşıyor olabilir ve biz bunu bilmiyorduk" diyor. Fakat bu düzenbazlar bizden daha fazla saklanamayacaklar...

Tüm Reklamları Kapat

Önümüzdeki birkaç yıl içinde NASA’nın kullanmaya başlayacağı 4 milyar dolar değerindeki yeni Nancy Grace Roman Uzay Teleskopu'nun, ünlü Hubble Teleskobundan 100 kat daha büyük bir görüş alanı sağlaması bekleniyor.

Johnson, "Bize, başka türlü sahip olamayacağımız bir bakış açısı sağlayacak" diyor.

Uzayda Tek Başına Dolaşan “Haydut” Gezegenler

Haydut gezegenlerin nasıl ortaya çıktığı konusunda henüz anlamadığımız çok şey olsa da, yerçekimi kuvvetleri yoluyla ve yıldız sistemlerinden fırlatılmadan önce yıldızların etrafındaki gaz disklerinde oluşabilecekleri düşünülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Alternatif olarak, yıldızların oluşmasına benzer bir şekilde oluşmuş da olabilirler, yani bir gaz ve toz bulutu çöktüğünde doğarlar ama yıldız çekirdeği yerine izole edilmiş, düşük kütleli bir gezegen üretirler.

Roma teleskopunun, daha önce hiç görülmeyen gizemli ve karanlık haydut gezegenleri ortaya çıkarması bekleniyor. Ayrıca onları incelemek, bilim insanlarının tüm gezegenlerin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.

Kaynak: ScienceAlert

133 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dilrbad .
Dilrbad .
35K UP
öğrenci

evet vardır. sistemi çökmüş gezegenler eğer o çöküş ile yok olmaz ise uzayda savrulmaya başlar.

gezegen tanımı evrim ağacının videolarından birinde çok detaylı açıklanmış onu izlemeni öneririm. bunun için belirli kriterler belirlenmiş. bu nedenle plütoya cüce gezegen demeye kadar vermişler mesela.

bunlardan ilki gezegenin etrafındaki taşları temizlemiş olması yani yörüngesinin boş olması. tabi tamamen değil uydular burada taş veya asteroid olarak sayılmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

ikincisi kendisine kabaca yuvarlak bir şekil verecek kadar kütlesi olması. ve son olarak güneşin etrafında dönmesi. bizim sistemimizde olmayan bir gezegen için de kendi güneşi kendi yıldızı etrafında dönmesi diyebiliriz.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close