Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Uzayda bulunan nesnelerin kızıla kayması durumu, o nesnelerin oluşmuş olduğu elementlerin spektrumunun gözlemini olumsuz etkilemiyor mu?

Öncelikle kızıla kaymanın tam olarak nasıl ölçüldüğünü bilmiyorum. Sanırım iki zaman dilimi arasındaki ölçüm farklılığı temel alınıyor. Eğer durum buysa uzayda gözlemlediğimiz nesnelerin hangi elementlerden oluştuğunu da yaydıkları ışıkla tespit ediyoruz diye biliyorum. Genel olarak neyi nasıl ölçtüğümüzle ilgili bilgilenmek isterim.
146 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf 266
Yusuf 266
84K UP
Lise Öğrencisi

Hayır etkilemiyor çünkü spektrum üzerinde bulunan soğurma çizgilerinin oluşturduğu desen, spektrum kırmızıya veya maviye kaydığında bozulmuyor.

Hidrojenin soğurma spektrumu. Siyah çizgiler o dalga boyundaki ışığın hidrojen tarafından soğurulduğunu gösteriyor.
Hidrojenin soğurma spektrumu. Siyah çizgiler o dalga boyundaki ışığın hidrojen tarafından soğurulduğunu gösteriyor.
Webb Telescope

Şekilde görüldüğü gibi bir elementin veya molekülün oluşturduğu spektrum bir desene sahip ve bu desen ışık kırmızıya kaydığı zaman korunuyor çünkü ışığın kırmızıya kayması gözlenen cisimden gelen ışığın tüm dalga boylarının bir miktar uzamış olduğu yani kırmızıya yaklaştıkları anlamına geliyor. Bu yüzden spektrumda bulunan soğurma çizgileri sadece normalden biraz daha sağda yer alıyor birbirlerine göre konumları değişmediğinden desen bozulmuyor.

Moleküllerin soğurma çizgilerinin oluşturduğu desen laboratuvar deneyleri sayesinde bilindiğinden gözlenen bir spektrumun kırmızıya kayıp kaymadığı fark edilebiliyor. Ayrıca kırmızıya kaymayı ölçmek için iki zaman dilimi arasındaki farkın ölçülmesi gerekmez. Kırmızıya kayma, gözlenen cismin sahip olduğu göreli hız sayesinde soğurma çizgilerinin normalde olması gerekenden daha uzun dalga boylarında gözlenmesidir. Dalga boylarının normalde olması gerekenden ne kadar farklı olduğu ölçülerek cismin bizden uzaklaşma hızı hesaplanabilir. Maviye kayma durumlarında ise cismin bize yaklaşma hızı hesaplanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close