Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Uzayda bir şekilde sesin yayılabileceği bir ortam mümkün olsa nasıl bir dünyada var olurduk?

"Evrenin tamamının, sesi iletebilecek hava gibi bir madde ile dolu olduğunu hayal edelim. Eğer böyle olsaydı acaba nasıl bir dünyada var olurduk? Çok şiddetli, sesli bir ortam mı olurdu, yoksa evrenin büyüklüğü nedeniyle sessiz mi olurdu? Bu sesin evrenin şekillenmesinde bir etkisi olur muydu?"
326 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Muhtemelen biraz daha belirgin parazit duyarız. O da gelişmiş cihazlarla...

Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar. Örneğin bir enstrümandan çıkan sesler havadaki moleküller sayesinde insanların kulağına ulaşır.

Yukarıdaki bilgiyi olduğu gibi internet ortamından, “kes,kopyala” yöntemi ile aldım.

Tüm Reklamları Kapat

Ses hızı, havada, deniz seviyesinde ve 20 °C (santigrat) sıcaklıkta 343.2 m/s (343.2 metre/saniye) (yaklaşık 1235.5 km/saat) olarak alınır.

Bunu da internetten olduğu gibi ve aynı yöntemle aldım.

Ses hızı kaç olmalı?

İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu da öyle…

Ses hızı karada kaç km?

Bu da yaklaşık olarak 1235.5 kilometre/saat şekilde anlatılır. Ses Hızı Saatte Kaç Kilometredir? Özellikle ses hızının 1 saatte kaç kilometre yol aldığı merak edilen konular içerisinde gelmektedir. Bu doğrultuda yaklaşık olarak 1235.5 km/saat saatte hıza sahip olduğunu söylemek mümkün.

Bunu da…

Geceleri ses neden daha iyi duyulur?

Havanın yerin yüzeyine yakın kısımlarında üst kısımlarına göre daha soğuk olduğu durumlarda, örneğin geceleri ise ses dalgaları yerin yüzeyine doğru yön değiştir. Bu durum normal koşullarda duyamayacağımız, daha uzak mesafelerden gelen sesleri duyabilmemizi sağlar.

Bunu da…

Şimdi hesap zamanı: Evrende sesi iletebilecek bir maddenin varlığı yeterli değil. Isı, havanın yoğunluğu, içeriği vb. birçok şey sesin bir yerden bir yere iletilme şeklini, hızını ve niteliğini belirliyor. Bunlara biz insanların eşikleri de eklenince iş daha çok hassaslaşıyor.

Diyelim ki bütün koşullar tamam ve her şey sesi, sesleri algılayabilmemiz üzerine kurgulanmış. Isı, hava, eşik vb. dahil.

Maksimum ses hızı: Ses hızı, havada, deniz seviyesinde ve 20 °C (santigrat) sıcaklıkta 343.2 m/s (343.2 metre/saniye) (yaklaşık 1235.5 km/saat)

Tüm Reklamları Kapat

Bunu da aşan jetler var olduğuna ve bize en yakın gök cismi olan Ay bile 384.400 km uzakta olduğuna göre: oradan çıkan bir sesin, hiçbir engele takılmaksızın bize ulaşma süresi 311 gün, yani yaklaşık bir yıl.

ses bir enerji türüdür ve enerji kaybolmaz. Enerji kaybolmaz fakat entropi (madde içindeki düzensizlik) artar.

Yine internetten…

Tüm Reklamları Kapat

Ses bir enerji türü olarak tanımlanıyorsa ve entropiye tabi ise, doğal olarak belirli mesafelerde etkisini hissedilemeyecek oranda yitirmek zorunda.

En yakın gök cismi olan Ay’dan bile gelecek bir ses hiçbir engele takılmaz ise bize en erken bir yılda ulaşır.

Sadece yol boyunca uğrayacağı deformasyon (entropi) bile o sesi duymamamız için bir neden teşkil eder. Dolayısı ile korkacak bir şey yok gibi geliyor. Parazit duyarız o kadar. O da gelişmiş cihazlar ile…

Sadece parçaları birleştirdiğimi biliyorum ve umuyorum ki yanlış bir birleştirme olmamıştır. Yanlışsa da dert değil. İyi bir beyin cimnastiğine vesile oldu diyebilirim. Fakat güzel bir soru...

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close