Bu soruyu önceki bilgilerimizden yola çıkarak denemeden ve spesifik olarak uzaya hava bırakmak hakkında bir yazıya ihtiyaç duymadan cevaplayabiliriz.
Hava, azot, oksijen ve karbondioksit gibi gazların karışımından oluşur. Maddenin gaz hali, kabaca atomların veya moleküllerin birbirleri ile olan kimyasal bağların molekülleri birarada tutmak için yetersiz olması sonucu oluşan kaos ortamıdır. Bu kaos ortamında moleküller, rastgele yönlerde ve büyüklüklerde kinetik enerjiye sahiptirler. Bu rastgele kinetik enerjiye sahip moleküller birbirlerine ve bulundukları kaba çarparlar. Gazlar bulundukları kabı bu sebeple doldururlar. Atmosferimizde ise hava, yer çekimi sebbebiyle uzaya kaçamaz.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fqna_media%2F54094ac49016382f6b122736447585aa.png)
Resimde görüldüğü gibi her atomun farklı kinetik enerjisi ve yönü vardır.
Uzay bildiğimiz üzere deneyimlediğimiz her yerden daha boştur. Uzay "katı vakum" adı verilen bir vakum halindedir ve basınç son derece düşüktür. Yer çekimi de gaz moleküllerini bir arada tutmak için son derece yetersizdir. Bu da şu anlama gelmektedir; Molekülleri durduracak hiçbirşey yoktur. Yani uzaya bıraktığımız hava molekülleri rastgele yönlerde olan kinetik enerjileri sebebiyle dağılırlar.
O zaman nebula dediğimiz şeyler niye dağılmıyor diye sorarız değil mi?
Çünkü orada olan devasa miktardaki gaz ve toz yeterli kütle çekimi oluşturabilmektedir. Hatta yıldızların da buralardan doğduğu bilinmektedir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Lise 11. Sınıf Kimya Kitabı. (3 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Vikipedi. (3 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı