Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cem Kavruk
Üye
2

Uzay zamanın başlangıcı var mıdır?

Uzay zamanın bir başlangıcı varsa öncesinden söz etmek çok olası olmaz zaman var olmadığı için ancak zamanın bir noktada var olmuş olması için o an yani başlangıç anı olmalı ancak başlangıç anının tetiklenmesi nasıl olabilir öncesi yoksa? Veya uzay zamanın başlangıcı yoksa hep var olduysa bu metafiziksel bir konuya girmez mi?
1,853 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Muhammed Efe Türkel
Müslüman Aristoteles

Büyük patlamadan öncesi ne idi? Evren genişliyor mu ve sonu var mı? Bilinç bu noktada sonlu mudur yoksa sonsuz mudur?

Öncelikle büyük patlamadan öncesi fizik bilimi için yoktur. Çünkü madde yoktu, çünkü zaman yoktu haliyle mekân da yoktu bu halde fizik biliminin inceleyebileceği bir nitelik yoktu ve haliyle metafiziğe giriyordu. Bu noktada sonsuzluk kavramı girdi öyle ki sonsuzluk ezelden beri var olan ve sonu olmayandır daha da açarsak zamana, mekâna, boyutlara bağlı olmayan bir şey, nesne ya da biçim sonsuzdur. Bu durumda akıllara bilinç geliyor yani ruh. Kutsal kitaplardan elde edilen bilgilerle ilk bilincin yaratıcı olduğunu biliyoruz. Bizim bilinçlerimiz yani ruhlarımız eğer ki büyük patlamadan önce "var"salar onlardan sonsuz bir varlık olarak nitelendirebileceklerdi. Çünkü büyük patlamadan öncesi mekânsızlıktır, zamansızlıktır daha doğrusu boyutsuzluktur. Şu an bizlerin sadece bedenlerimiz sonludur yani sonsuz değildir ama bilinçlerimiz hep vardı. Peki, evren genişliyorsa sonlu bir genişleme mi sonsuz genişleme mi? Evren bir mekânı tasvir eder ve zamanın başlangıcı ile eştir evrenin başlangıcı. Eğer ki bir şeyi zaman ile ifade edebiliyorsak yani evreni (mekân) o ifade ettiğimiz mekân veya evren de sonludur. Çünkü sonsuz olabilmek için zamandan ve mekândan münezzeh olmak gerekir yani zamana veya boyutlara bağlı kalmamak gerekir. Bu bağlamda evrenin zamana bağlı olarak ifade edilebildiğini daha doğrusu zamanın başlangıcı ile genişlediğini gözlemleyebiliyoruz o zaman evren sonludur haliyle evrenle var olan her şeybüyük patlama ile başlayan her şey sonludur. Büyük patlamadan önce ne varsa onlar sonsuzdur. Hatta Halim Beyin sonsuzluk üzerine bir düzeltmesini de eklemek istiyorum çünkü çok önemli yerlere değiniyor. Diyor ki Halim arkadaşımız: "Sonsuzluk dahi bu evrendeki kalıplara göre söylenen bir ifade gerçekte mekânın zamanın olmadığı yerde sonsuzluktan da bahsedemeyiz ve ancak tek bir "AN"dan bahsedebiliriz".İşte düğümü çözecek önemli bir nokta sonsuzluk bir anda saklı!!!Bir an içinde yaşamak ezeli yet arkadaşlar düşünün sonsuzluğu zamanın tükenmemesi olarak mı düşünmek daha mantıklı yoksa sonsuzluğu bir an içerisinde doyasıya yaşamak mı?

Tüm Reklamları Kapat

Zamanın başlangıcı ile ilgili Tuğba arkadaşımızın da yorumlarını dinledik ve burada da aktarmak istiyorum ki bu yorumlardan sonra da farklı konulara geçtik onlardan da bahsetmek istiyorum...

"Kozmolojinin günümüzdeki standart modeli orijinal büyük patlama ve şişme teoremini birleştiren bir modeldir. Büyük patlamadan hemen sonra evrenin yalnızca saniyenin neredeyse 10 üzeri -30 saniye süresince muazzam bir hızda (bu hızın ışık hızından kat ve kat daha hızlı olduğunu ve bu hızın da evrenin genişleme süreciyle beraber giderek azaldığını da belirtmek isterim) genişlediğini söyleyen ve mikrodalga fon ışınımı üzerinde yapılan son gözlem ve ölçümlerle doğrulanan bir senaryo. Şişme, evrenin homojenliğini ve büyük ölçeklerde gözlenen düzgün yapısını düz geometrisini gök adaların dağılımını açıklayarak big bang in eksiklerini tamamlıyor. Son gözlemlerin kesinlik kazandırdığı ivmelenen genişleme olgusunu ve karanlık enerji diye itici ve değişken boşluk enerjisini ön görmüyor." Bu noktada Halim Bey devreye giriyor ve :" 1960 lı yıllarda Alan Guth'un öne sürdüğü bir model idi ani şişme teorisi, evrenin neden bu kadar düzgün, homojen olduğuna açıklık getirebilmek için öngörülen modellerden birisidir. Bu tür modellerin oluşmasında sebep ise bu durumu büyük patlamanın açıklayamayışıdır. Bu modele göre evren ilk 10 üzeri eksili saniyelerde aniden çok çok küçük boyutlardan bir proton büyüklüğüne çıkıyor, genişliyor. Bu ani genişleme de maddenin homojen dağılımına neden oluyor". Hüseyin Bey ise bu sözler üzerine evrenin homojen olarak dağılıp dağılmadığının tartışıldığını da ekledi ve "ani şişme teorisi bir sütün kabarması örneği ile de açıklanıyor ya da balon şişmesi ile ve üzerinde yani evren zarında bulunan her şey bir birinden uzaklaşıyor fakat bu uzaklaşmanın tam bir düzende değil de daha çok bir beyzi ya da yumurta şekli ile açıklanıyor. Bu da bize evrenin düzenli ve her yöne doğru değil de düzensiz olarak dağıldığını göstermez mi?" diye devam etti ve haliyle bu soru hâlâ günümüzce cevaplanabilmiş bir soru değil...

Zamanın başlangıcına değinirken yan konulara da değindik bunlardan biri de yukarıda bahsedilen şişme teorisi idi... Sonuç olarak zaman büyük patlama ile başlamıştır ve zaman ile ya da boyutlarla ifade edilen şeyler, nesneler sonludur. Yukarıda evrenin genişlemesinde ya da şişmesinde hızın giderek azaldığını söylemiştik ve bu bence evrenin sonlu olduğuna dair bir işarettir...

821 görüntülenme
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Seçimler Ne Kadar Güvenli?
Seçimler Ne Kadar Güvenli?
Balinalar Su Altında Nefeslerini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Su Altında Nefeslerini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Sivrisineklerden Kurtulmanın (Bilimsel Olarak Çalışan) Yolları Neler?
Sivrisineklerden Kurtulmanın (Bilimsel Olarak Çalışan) Yolları Neler?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close