"Uzay-zaman dokusunun kendisi, ışığın hareket etmek için ihtiyaç duyduğu ortamdır diyebilir miyiz?" bu sorunun cevabı hayır. Ama başlıktaki soruya evet veya hayır demek pek mümkün değil.
Işık bir dalgadır ve bütün dalgalar gibi yayılmak için bir ortama ihtiyaç duyar. Çünkü tanım gereği dalga dediğimiz şey bu ortamın salınımından oluşur. Meksika dalgası için bu seyircilerdir, su dalgası için bu sudur veya ses dalgası için bu havadır. Işık uzayzamanın dalgalanması değildir elektrik alanın dalgalanmasıdır. Yani elektrik alan olmasaydı ışık yayılmazdı veya ışığın hareket etmesi için ihtiyaç duyduğu ortam elektrik alandır diyebiliriz. [1]
Uzayzaman evrenin dokusu olduğundan uzayzaman olmasaydı zaten evren ve dahi ışık olmazdı. Soruya hayır demekte zorlanmamın sebebi de bu.
Bu arada "uzayzamanın dalgalanması mümkün müdür?" veya "uzayzaman dokusu herhangi bir dalganın hareket etmek için ihtiyacı olduğu ortamdır?" derseniz ona "kütleçekimsel dalga" diyoruz. [2]
Bu ışık hızı tabirinden kaynaklanıyor. Işığın boşluktaki hızı uzayzamanın dokusunun özelliklerinden kaynaklanıyor ama aslında buna ışık hızı denmesi tamamen tarihsel sebeplerden ışıkla ilgili değil. Zira kütleçekim dalgaların da hızı aynı ki kütleçekim dalgaları her zaman bu hızla hareket eder fakat ışık madde içinde daha düşük bir hızda hareket ediyor. Uzayzaman dokusu hıza bir üst limit koyuyor sadece o hızda gidebilen ilk gözlemlenen şey ışık olduğu için ışık hızı diyoruz.
Kaynaklar
- Wikipedia. Electromagnetic Radiation. (10 Kasım 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Gravitational Wave. (3 Eylül 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı