Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Siyam
Üye
1

Uzay sizce kaç kattan oluşur?

Uzayın bir üst katmanı var mıdır varsa kaç tane vardır?
304 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Sorunuzda bir algı karmaşası ve önbilgi yanlışı var.

Birincisi uzayın yapısı, durumu ve özellikleri sizcelik, bizcelik, yani yoruma açık ve fikirleşilebilecek bir konu değil. Uzayın yapısı, nitelikleri gayet belli ve karşımızda duruyor, bir hakikat, bir gerçek olarak. O nedenle size fikir sunamayız ve bu konuda hiç kimse, uzay ile ilgili yapılan gözlemler, çalışmalar, tespitlerin ötesinde bir gerçekliğin varlığını iddia edemez. Ederse de bu ciddiye alınmaz zaten.

İkincisi uzayda üst, alt, yan, geri gibi kavramlar da yok. Dünyaya göre de yok. Yani "üst" dediğimizde bu bölge, Dünyadaki tüm bölgeler için ayrı anlama gelir. Bu nedenle de evrenbilim ile ilgilenen ve temel düzeyde bilgi olan kişiler bile uzaydan bahsederken üst, alt gibi betimlemeler kullanmazlar. Yanlış ve yanıltıcı olur çünkü.

Tüm Reklamları Kapat

Üçüncüsü "uzay kaç kattan oluşur" diye sorarken, uzayın katlardan oluştuğu kesinmiş ama bunun sayısının kaç olduğunu öğrenmek istiyormuşsunuz gibi sormuşsunuz. Böyle bir bilgiyi nereden aldınız bilemiyorum ama bu önbilgi yanlış. Çünkü uzay katlardan oluşmuyor. Uzay, bizim kat ya da katman dediğimiz tanımı karşılayan bir yapı değil. Toprak, yer kabuğu, atmosfer katmanlara sahip ama uzay değil. Zaten uzaydaki yapı hiyerarşisi, gezegenlerin, sistemlerin, galaksilerin, galaksi kümelerinin dağılımları, biçimleri, hareket dinamikleri bu tip bir katmanlı yapı oluşturmuyor. Ve uzayda katmanlar olsa bile dediğim gibi, Dünyanın farklı bölgeleri için üst, alt, yan, geri kelimeleri tamamen farklı anlamlara geldiği gibi farklı gök cisimleri, gezegenler, sistemleri, galaksiler için de bu katmanlar farklı olurdu ve bir ortaklıktan söz edilemezdi. Bu nedenle de "uzay kaç kat" gibi bir soru her gök cismi ya da yapı hiyerarşisindeki tüm üyeler için farklı olurdu.

Madem "böyle değil" dedik, nasıl olduğunu da kısaca söyleyelim: Dünyayı baz alarak konuşacak olursak Dünya, Güneş Sisteminin 3. gezegeni. Sistemimize adını veren yıldız olan Güneş, Samanyolu galaksisini oluşturan en az 200 milyar yıldızdan sadece biri. Samanyolu galaksisi de yerel grup denen, 35 galaksiden oluşan bir galaksi kümesinin bir üyesi. Sonrası artık zaten herhangi bir küme ya da grup teşkil etmeyen bir dağılım sunuyor ama bu yerel grup, evrenin içerisinde, okyanustaki toz zerresi kadar küçük bir bölgeyi işaret ediyor. Bu devasa yapının içerisinde sayısını bilemeyeceğimiz bağımsız gök cismi var.

İşte bu devasa yapıda, katlardan ya da bir katmanlaşmadan bahsetmek pek doğru bir analiz[1] olmuyor.

Umarım cevap teşkil etmiştir. Sağlıcakla...

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Samanyolu'nu Da Kapsayan Ve 35'In Üzerinde Üyesi Bulunan Gökadalar Grubu. (26 Şubat 2009). Alındığı Tarih: 9 Mart 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close